Ukrajnával példálózva fenyegeti Boszniát az orosz nagykövet

Kezdenek „belejönni” az oroszok a fenyegetőzésbe.
Cservenák Zoltán

2022. március 17. 18:02

Ukrajnával példálózva fenyegeti Boszniát az orosz nagykövet

Igor Kalabukov szarajevói orosz nagykövet Bosznia-Hercegovina lehetséges NATO-tagságával kapcsolatosan azt mondta,  

 

„ha be akarnak lépni valahová, az az országuk belügye. De más kérdés a mi reakciónk. Hogy mit várunk, azt Ukrajna példájával mutattuk meg. Ha fenyegetés támad, válaszolunk rá” 

 

– vette észre a 444.hu.

 

Ukrajnában lakónegyedeket, egészségügyi és oktatási intézményeket is bombáznak az oroszok, legyilkoltak több száz vagy több ezer civilt, és milliókat üldöztek el otthonaikból. Ez lenne tehát az ukrán példa, ha egy szuverén állam úgy dönt, hogy csatlakozik egy szövetségi rendszerhez.

 

A dolog azért is kifejezetten „érdekes”, mivel az oroszok korábban főként azzal magyarázták az Ukrajna elleni hadműveleteket, hogy a velük határos ország csatlakozni akart a NATO-hoz. Bosznia viszont egyáltalán nem határos Oroszországgal, sőt, Oroszország és Bosznia között van még három másik ország.

 

Kalabukov egyébként nem hisz abban, hogy Boszniának valós esélye lenne a NATO-ba lépni, mert – bár nem mondta ki, de egyértelműen erre utalt – az országban sok szerb él. Az oroszok pedig úgy számolnak, hogy a szerbek nem akarnak NATO-tagok lenni. A 444.hu megjegyzi, Boszniában Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is a boszniai Szerb Köztársaságot támogatja Bosznián belül.

 

Az orosz nagykövet kijelentését a bosnyák-szerb-horvát hármas elnökség horvát származású elnöke, Zeljko Komsic határozottan elítélte. Szerinte Bosznia NATO-tagságáról csak az ország intézményei dönthetnek.