Ukrajnát mindenki magáénak akarja: így relativizálja Putyin háborúját egy nyolcadikosoknak szóló magyar tankönyv

Az orosz medve, egy kalapos uniós faszi és Uncle Sam civakodik Ukrajnán – ilyen képpel illusztrálja a Nemzeti Köznevelési Portálon található földrajztankönyv az ukrán helyzetet.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 06. 11:19

Ukrajnát mindenki magáénak akarja: így relativizálja Putyin háborúját egy nyolcadikosoknak szóló magyar tankönyv

Egészen érdekes módon próbálják bemutatni egy az Oktatási Hivatal kiadásában készült magyar földrajz tankönyv a magyar nyolcadikosoknak azt, hogy mi történik jelenleg Ukrajnában – vette észre a Telex. Elmagyarázzák, milyen nyelvi és nemzetiségi viszonyok vannak az országban – ezzel nincs is gond –, majd odaraknak egy ábrát, amin az látható, hogy az Oroszországot szimbolizáló medve, az Uncle Samként megjelenő Egyesült Államok és és egy kalapos ember, az Európai Unió zászlajáról ismert csillagokkal a hátán próbálják maguknak megkaparintani az országot. Ezzel viszont nagy a gond.

 

Akármilyen háttérhatalmi magyarázatot is próbált a szerző a gyerekek fejébe vésni, a jelenlegi helyzet mégis csak az, hogy van egy ország, Ukrajna, aminek a legitim vezetése a Nyugathoz – az Európai Unióhoz és a NATO-hoz – kíván csatlakozni (vagy ha mégsem, akkor nem, ő dolguk), ezt az állampolgárok nem akadályoznák, hiszen, megválasztották ezt a vezetést, és van egy másik ország, Oroszország, ami ezt nyugati agressziónak és a saját biztonsága elleni cselekedetként értelmezi, ezért nyílt háborút kezdett Ukrajna területén, felrúgva egy sor nemzetközi szerződést és egyezményt. Utóbbi akkor is elfogadhatatlan, ha valamikor a pár évtizede valakik megegyeztek arról, hogy a NATO nem "terjeszkedik" keletre.  

 

A tankönyv illusztrációjával az is a gond, hogy úgy tesz, mintha az Ukrajnát cibáló felek egyformán lennének agresszívek. Eközben erről szó sincs. Az Európai Unió senkit nem kényszerített még a tagjai közé, nem vezényelt támadó hadsereget egy ország területére sem ennek érdekében. Az Egyesült Államok ugyan tett már bőven sok megkérdőjelezhető dolgot Vietnamtól Irakig, de jelen esetben biztosan túlzó őket egy lapon emlegetni az atomfenyegetésig is elmenő Vlagyimir Putyinnal.

 

Az illusztráció nem más, mint a probléma végtelen buta leegyszerűsítése, félrevezető és egy sor konteóra utal, aminek semmi keresnivalója egy ilyen tankönyvben.