Ukrajnai háború: Svédország és Finnország még közelebb a NATO-hoz

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. július 5-én, este.
Garai Szakács László

2022. július 05. 21:49

Ukrajnai háború: Svédország és
Finnország még közelebb a NATO-hoz

Lövegeket és lőszereket küld Nagy-Britannia, de Johnsont és Zelenszkijt az Eurovíziós dalfesztivál rendezése is foglalkoztatja

Nagy-Britannia néhány héten belül tíz önjáró tüzérségi rendszert küld Ukrajnának – tájékoztatta Borisz Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt keddi telefonbeszélgetésük alkalmával.

 

„Zelenszkij elnök a jelenlegi ukrajnai helyzetről és Oroszország legutóbbi lépéséről beszélt, a miniszterelnök pedig a brit haditechnikai eszközök újabb, köztük tíz önjáró löveg és lőszerek szállításáról tájékoztatott, amelyek a következő napokban, hetekben érkeznek meg Ukrajnába” – idézett a Jevropejszka Pravda Johnson hivatalának közleményéből. Hozzáfűzte, hogy London a közleményben nem tért ki arra, hogy milyen típusú tüzérségi rendszerek szállításáról van szó.

 

Johnson azt is hangsúlyozta, hogy a világ támogatja Ukrajnát, és az ukrán fegyveres erők képesek visszafoglalni az orosz erők által megszállt területeket. Ukrajna és Nagy-Britannia vezetői megbeszélésének témái között szerepelt többek között az ukrán élelmiszerexport kérdése, az Oroszország által elfogott brit önkéntesek sorsa, az Ukrajna helyreállításáról tartott luganói konferencia eredményei és az Eurovízió 2023 megrendezése.

 

Ez utóbbival kapcsolatban a brit miniszterelnök azt mondta, hogy országa felkérte a Műsorszolgáltatók Európai Szövetségét (EBU), hogy „fontolja meg Ukrajna javaslatait erre az eseményre”. Korábban ukrán híradások beszámoltak arról, hogy noha ukrán együttes nyerte meg az idei versenyt, a háború elhúzódása miatt az EBU a második helyezettnek, azaz Nagy-Britanniának ajánlja fel a jövő évi dalfesztivál megrendezését.

 

Csernyihiv folyamatos rakétatámadás alatt van

Vjacseszlav Csausz, az észak-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz erők kedden is ágyúzták a régió közigazgatási határa mentén lévő területet. A hatóságok negyven robbanásról számoltak be, az orosz erők minden bizonnyal rakéta-sorozatvetőkkel és tüzérségi rendszerekkel vették tűz alá a téréséget. A kormányzó szavai szerint áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés.

 

Vadim Ljax, a stratégiai jelentűségű, Donyeck megyei Szlovjanszk polgármestere a Facebookon úgyszintén arról adott hírt, hogy az orosz erők masszív tűz alá vették a várost. A helyi piac is az ágyúzás zónájába esett. Legalább egy halálesetet jelentettek – közölte a városvezető.

 

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon tájékoztatta az ország állampolgárait, hogy a hadköteleseknek az Ukrajnán belüli utazásokhoz is engedélyt kell kérniük a területileg illetékes toborzóközponttól. Zaluzsnij emellett felszólította az embereket, hogy akiket még nem vettek katonai nyilvántartásba, ezt haladéktalanul rendezzék. Biztosított egyúttal afelől, hogy a katonai vezetés a közeli napokban nem akarja korlátozni az állampolgárok szabad mozgását.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán különleges műveleti erők honlapján megjelent közleményre hivatkozva arról számolt be, hogy az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben az ukrán alkalmazottak többsége nem hajlandó együttműködni a megszállókkal, ezért a Roszenergoatom orosz vállalat dolgozóit szállítják oda. Hírszerzési információk szerint ezen még az sem segített, hogy fizetésemelést és ingyenes nyaralást kínáltak fel nekik az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten.

 

Közben az ukrán hírportál a RIA Novosztyi orosz hírportálra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a Krím-félszigetet az Oroszország területével összekötő híd védelmét megerősítették az orosz erők, tartva az ukrán hadsereg esetleges támadásától.

 

Mikolajiv környékét is rakétátalálatok érték

Az Ukrajnát támadó orosz erők hat rakétát lőttek ki a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg.

Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnökének beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített. Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben, köztük lakóházakban okozva károkat. A tanácselnök hozzátette, hogy áldozatokról eddig nem értesült.

 

Washingtoni helyzetelemzések Donyeck megyéből

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy a Donyeck megyei stratégiai jelentőségű város, Szlovjanszk irányába, Dolina településnél az ukrán katonák visszaverték az orosz erők ostromműveletét, és visszavonulásra kényszerítették őket. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb elemzéséből idézett, amelyben az amerikai szakértők úgy vélik, hogy az orosz csapatok a Donyec-medencében Bahmut és Sziverszk elleni támadásra készülnek, de a Liszicsanszkért vívott csaták után nem valószínű, hogy sikeresek lesznek.

 

Rámutattak: Vlagyimir Putyin orosz elnök Liszicsanszk elfoglalásakor már a teljes luhanszki régió megszállását ünnepelte, és úgy tűnik, parancsot adott az orosz hadseregnek, hogy tartsanak szünetet. Az intézet által elemzett adatok szerint az ukrán fegyveres erők viszont egyre gyakrabban támadják az orosz katonai infrastruktúrát közvetett tűzzel és az Egyesült Államok által biztosított HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel a megszállt területek mélyén.

 

Az ukrán erők hétfőn orosz lőszerraktárakra mértek csapást a harkivi régióban – a frontvonal közelében – és a donyecki Sznyizsnében – ami körülbelül 75 kilométerre van a frontvonaltól –, múlt vasárnap pedig eltalálták a négy melitopoli orosz támaszpont egyikét.

 

A megszállt Donyeckben felrobbant egy orosz lőszerraktár. A közzétett videófelvételen füstfelhők láthatók, és hallani is lehet, hogyan robbannak fel a lövedékek. A donyecki forrás szerint két ember életét vesztette, ketten sebesüléseket szenvedtek. A város egy másik kerületében pedig a becsapódó lövedékek megrongáltak egy hidat.

 

A Kijev melletti Brovari térségében július 5-6-án katonai parancsnoki és törzsgyakorlatokat tartanak az ukrán fegyveres erők – közölte a város polgármestere. Figyelmeztette a lakosságot, hogy haditechnikai eszközök mozgatása várható a térségben, emellett szigorítják az ellenőrzéseket az utakon lévő ellenőrzőpontokon és egyéb biztonsági intézkedéseket is bevezetnek.

 

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy két ismeretlen orosz katona maradványaira bukkantak a harkivi metró egyik megállójánál. Azt, hogy orosz katonák, az egyenruhájuk alapján állapították meg a hatóságok. Egy ott szolgáló ukrán katona azt mondta, hogy az oroszok a háború legelején, február 24-25. körül estek el a városért vívott harcokban, és ukrán katonák temették el őket. Most DNS-vizsgálatot végeznek a hatóságok személyazonosságuk kiderítésére, majd a holttesteket cserére felkínálják az orosz hatóságoknak.

 

Hamarosan hadigazdaságra állhat át Oroszország

Az orosz parlamentben kedden elfogadtak két törvényjavaslatot, amelyek alapján a kormány arra kényszerítheti a vállalkozásokat, hogy a hadseregnek szállítsanak árukat, valamint túlórára is kötelezhetik az alkalmazottaikat. Mindkét törvényjavaslatnak még át kell esnie az Állami Duma második és harmadik felülvizsgálatán. Ezt követően a parlament felsőházának is felül kell vizsgálnia a javaslatokat, majd Vlagyimir Putyin elnöknek is alá kell írnia azokat, hogy törvényerőre emelkedjenek.

 

Még egy lépéssel közelebb a NATO-hoz Svédország és Finnország is

Aláírták a NATO-nagykövetek Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét, a két ország belépése a szervezetbe ezzel újabb szakaszába ért. Az eseményen Ann Linden svéd és Pekka Haavisto finn külügyminiszter is részt vett. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint: „ez valóban történelmi pillanat Finnország, Svédország, a NATO és közös a biztonságunk számára is”.