Ukrajnai háború: elkészült az első litván drón, amire adományokból adták össze a pénzt

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. július 6-án este.
Garai Szakács László

2022. július 06. 22:07

Ukrajnai háború: elkészült az első
litván drón, amire adományokból adták össze a pénzt

Szigorít a Duma: friss törvényjavaslatuk lényege akár a Tanúban, amikor Pelikánék azon gondolkodtak, mi lehet a Duma bojkottja

Az orosz parlament alsóháza szerdán olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely súlyos börtönbüntetést helyez kilátásba az „Oroszország biztonságát veszélyeztető nyilvános felszólalásokkal” szemben. A tervezett törvény a szóban forgó bűncselekményért hét évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

 

Az alsóház megemelte a kémkedés és a „külföldiekkel folytatott bizalmas együttműködés” büntetési tételét is.

 

Ezek a törvényi szigorítások „az orosz nemzeti érdek védelmét szolgálják, megfelelő és időszerű választ adnak az országunk előtt álló kihívásokra” – nyilatkozta Vaszilij Piszkarjov, a törvényjavaslat egyik társszerzője a kormányzó Egyesült Oroszország párt nevében.

 

A javaslat értelmében mindazok, akik nyilvános felszólalásukban Oroszország biztonsága elleni fellépésre buzdítanak, mostantól kettőtől négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. A büntetési tétel öt évre növelhető, ha a felhívásukat a médiában teszik közzé, illetve hét évre, ha a bűncselekményt szervezetten követik el.

 

Az orosz fegyveres erők ellen felhasználható információk gyűjtése és az ellenségnek való átadása akár húsz év börtönbüntetéssel, míg a „külföldiekkel történő bizalmas együttműködés” akár nyolc év börtönbüntetéssel is sújtható.

 

Egy litván sólyom már készen van

Legyártották Törökországban, és már Litvániában is van az a Bayraktar TB2-es drón, amire eredetileg közösségi finanszírozással adták össze a pénzt. A három nap alatt összegyűjtött, 6 millió euróból a drónhoz megfelelő lőszereket vásároltak, a maradékot pedig Ukrajna támogatására ajánlották fel.

 

Még több rakétaelhárító kell Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök modern, hatékony légvédelmi rendszereket kért újra a nyugattól: Oroszország még kedd késő este újabb célpontokat támadott a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij régióban, és emiatt országszerte megszólaltak a légvédelmi szirénák.