Ukrajnában csaknem 600 ezer vakcinát semmisítenek meg

Főként AstraZenecát, lejárt a szavatossági ideje.
Garai Szakács László

2022. január 09. 15:52

Ukrajnában csaknem 600 ezer vakcinát
semmisítenek meg

Az ukrán egészségügyi minisztérium közlése szerint 2021-ben Ukrajna több mint 3,6 millió adag oltóanyagot kapott humanitárius segélyként más országoktól, valamint több mint 7,4 millió dózist a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

 

A legfrissebb adatok szerint 561 ezer 729 dózis AstraZeneca-oltóanyagot meg kell semmisíteni, mert lejárt a szavatossági ideje. Ezen felül az állami költségvetés terhére júniusban vásárolt több mint 30 ezer adag Pfizer-vakcina hűtése nem volt megfelelő a szállítás alatt. A belső vizsgálat nyomán az a döntés született, hogy ez a tétel nem használható fel.

 

Az UNIAN hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy a dél-ukrajnai Herszon megye átkerült a járványhelyzet szerinti fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolásba, mivel a régióban a kórházak telítődésének dinamikája meghaladta a megengedett szintet. Jelenleg ez 78,6 százalékos, amely a narancs fokozatnak felel meg. Az ország többi régiója – beleértve a fővárost, Kijevet és Kárpátalját – továbbra is a jelenlegi legenyhébb szigorításokkal járó sárga besorolásban van.

 

A narancs besorolás figyelmeztető kategória a legszigorúbb vörös előtt. Ugyanazok a korlátozások érvényesek az ide sorolt régiókban, mint a sárgában, viszont a helyi hatóságok szigoríthatnak rajtuk. Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultak vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első dózisának felvétele is. 

 

Az országban vasárnapra az azonosított fertőzöttek száma 2810-zel 3 millió 702 ezer 473-ra, az elhunytaké 75-tel 97 ezer 239-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben 83-mal 93 ezer 965-re csökkent. Az elmúlt napon 840 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

 

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 millió 968 ezer 123-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 839 ezer 213-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 24 ezer 510-en kaptak. Szombaton 26 ezer 950 embert oltottak be.

 

(MTI)

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind