Ukrajnában azt találgatják, mit kért Putyin Orbántól a gázért cserébe, tízmilliónál több ukrán hagyta el hazáját, az ENSZ szerint irányíthatatlan Európa legnagyobb atomerőműve

Ezek voltak az orosz–ukrán háború legfontosabb hírei szerdán és csütörtök reggel.
Kékes Viktória

2022. augusztus 04. 10:22

Ukrajnában azt találgatják, mit kért Putyin Orbántól a gázért cserébe, tízmilliónál több ukrán hagyta el hazáját, az ENSZ szerint irányíthatatlan Európa legnagyobb atomerőműve

Harkivot és Mikolajivot is rakétatámadás érte

Helyi idő szerint hajnali négy körül két robbanást is hallottak Harkivnál a polgármester szerint. Sérültekről nincs hír. Mikolajivot is rakétázták az éjjel, Olekszandr Szenkovics, a város polgármestere szerint egy szupermarketet a földig rombolt egy találat.

 

Azt találgatják Ukrajnában, hogy mit kért Putyin Orbántól a gázért cserébe

A hvg.hu szemlézte az orosz propaganda elleni küzdelméről ismert ukrajnai Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ cikkét. Ebben azt írják, hogy mindenki érti Európában, hogy mit is jelentenek valójában Vlagyimir Putyin tervei az „új világrendre” nézve, kivéve Orbán Viktort, aki Putyin helyett a Nyugatot hibáztatja az Ukrajna elleni orosz támadásért. 

 

Ezt követően felemlegetik, hogy Orbán volt az egyetlen, aki makacsul bizonyítékokat követelt arra nézve, hogy nem az ukrán hatóságok rendezték meg a bucsai mészárlást, illetve beszámolnak arról is, hogy a magyar kormányfő visszatért az Oroszország elleni szankciók állítólagos hatástalanságával kapcsolatos sajátos álláspontjához. Mindezt tette Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai útja után.

 

A cikk végén azt a kérdést boncolgatják, vajon miért akar Magyarország harmadjára is egy globális konfliktus küszöbén a rossz oldalhoz csatlakozni? 

 

Tényleg gyűlöletesebb a brüsszeli bürokrácia a magyarok számára, mint a legrosszabb sztálinista hagyományokat újraélesztő Oroszország? 

 

Megszavazta az amerikai szenátus a finn és a svéd NATO-tagságot

Az amerikai szenátus szerdán közel egyhangúlag (95-1 arányban) jóváhagyta Finnország és Svédország NATO-tagságát, és a nyugati védelmi blokk bővítését.

 

Az ENSZ a zaporizzsjai atomerőmű miatt aggódik

Európa legnagyobb atomerőműve „teljesen irányíthatatlanná vált” az ENSZ szerint, és azt kéri Oroszországtól, illetve és Ukrajnától, hogy a helyzet stabilizálása és a nukleáris baleset elkerülése érdekében gyorsan engedjék be a szakértőket a kiterjedt komplexumba. 

 

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az AP-nek adott keddi interjújában azt mondta, a helyzet napról napra veszélyesebbé válik az erőműben, amelyet március elején foglaltak el az oroszok:

 

„A nukleáris biztonság minden elvét megsértették" az erőműben, a helyzet rendkívül súlyos és veszélyes”.

 

Tízmilliónál is több ukrán hagyta el hazáját az ENSZ szerint

Már több mint 10 millióan hagyták el Ukrajnát az orosz offenzíva kezdete óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának keddi bejelentése szerint. A szervezet összesítése szerint mostanáig összesen 10 107 957-en lépték át az ukrán határt. Az UNHCR júliusi felmérése szerint a külföldre menekült ukrajnaiak kétharmada egyelőre nem gondol a hazatérésre.

 

ORFK: 13 383-an érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 7231 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6152-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön. A beléptetettek közül a rendőrség 274 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az ORFK tudatta: az ukrajnai háború elől menekülve szerdán 99 ember, köztük 37 gyermek érkezett Budapestre vonattal.