Ukrajna nem enged az oroszoknak, továbbra is rengeteg civil van veszélyben Mariupolban, az USA továbbra is segíti Ukrajnát

Ukrajnai helyzetkép a háború 67. napján
Vass Imre

2022. május 02. 21:49

Ukrajna nem enged az oroszoknak, továbbra is rengeteg civil
van veszélyben Mariupolban, az USA továbbra is segíti Ukrajnát

Rengeteg civil rekedt a mariupoli acélgyár bunkerében, romokban a bejárat

Egy ukrajnai harcos azt mondja, az ENSZ evakuálási műveletének ellenére továbbra is sokan vannak odalent.

 

Az ENSZ főszerepet vállal abban, hogy kimenekítsék a civileket Mariupolból, a helyi acélgyárból, amit már több támadás is ért az oroszok által. Rengeteg katona és zsoldos bújt meg a civilek mellett a területen, így a helyzet igencsak kritikus.

 

Már többeket ki tudtak menteni az célgyárból, de az egyik ukrán harcos azt mondja, akár további 200 civil is lehet odalent a bunkerben. A 39 éves Szvjatoszlav Palamar százados, az ukrán Azov-ezred parancsnokhelyettese a Reuters kérdésére beszélt arról, hogy a társai hallották a hatalmas ipari komplexum bunkerében rekedt emberek hangját – írja a The Guardian.

 

Kijevben újra működik a magyar nagykövetség

A Kijevben folyamatosan javuló biztonsági helyzetre alapozva, hasonlóan más európai uniós országokhoz, úgy döntöttünk, hogy az időlegesen Kijevből Lvivbe költöztetett magyar nagykövetséget visszaköltöztetjük az ukrán fővárosba – jelentette be hétfői Facebook-videójában Szijjártó Péter.

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a működéshez a biztonsági körülmények adottak, és a nagykövetség kijevi működése is ésszerű, hiszen így tudnak kapcsolatot tartani az ukrán kormányzati szervekkel. 

 

Szijjártó Péter szerint, ha magyar vagy EU-s állampolgárok bajba kerülnek  Kijevben, vagy bármilyen segítségre lenne szükségük, akkor a helyszínen tudnak segíteni. A visszaköltözés a hétvégén meg is történt, hétfőtől tehát ismét a régi helyen, Kijevben tudnak bárkit fogadni a magyar külképviseleten.

 

 

Zelenszkij: az ukránok nem hajlandók Ukrajna egyetlen részét sem Oroszországnak adni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ERT görög közszolgálati televíziónak adott interjújában rámutatott arra, hogy Ukrajna esetében Oroszország erőszakkal változtatja meg a határokat. „Készek vagyunk területi integritásunk helyreállítására. Ellenkező esetben, ha feladnánk területünk egy részét Oroszország számára, az azt jelentené, hogy az emberek hiába haltak meg” - hangsúlyozta Zelenszkij. Oroszország szerinte így bizonyosan nem hagyna fel újabb területek megszerzésével, hiszen a Krím félsziget 2014-es önkényes bekebelezése után sem állt meg. „Adjunk nekik egy kis pihenőt, mielőtt 2-3 év múlva új agresszióba kezdenek? Erre mi nem vagyunk hajlandók” - szögezte le.

 

A németek elismerték: nem minden EU-tagország áll készen az orosz olajembargóra

Németország elviselné, ha Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Európai Unió embargót vezetne be az orosz kőolajra, de vannak tagországok, amelyek még nem állnak készen erre, és ezt tiszteletben kell tartani - idézi az MTI a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi minisztert.

 

Robert Habeck egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Németországot is megviselné, ha azonnal leállítanák az orosz kőoaljimportot. Az ország keleti részén, Berlinben és térségében - amelyet az orosz kőolajat használó utolsó németországi finomító, a schwedti szolgál ki - ellátási nehézségek adódnának, és jelentős drágulás következne be. Ugyanakkor nem keletkezne országos „olajválság”, és Németország megbirkózna az embargóval.

 

Azonban „más országok még nem tartanak itt, és ezt tiszteletben kell tartani” - jelentette ki a Zöldek politikusa, hozzátéve, hogy a földgáz esetében Németország is ebben a helyzetben van, hogy még nem tudna elviselni egy orosz gázembargót.

 

Az USA brutálisan agresszívnak nevezte Oroszországot, továbbra is segítik Ukrajnát

Az Egyesült Államok továbbra is teljes vállszélességgel támogatja Ukrajnát, és ennek kapcsán újabb megbeszéléseket folytat az ukrán tisztviselőkkel.

 

Eddig egy ország sem tudta felülmúlni azt a fajta támogatást, amit az Egyesült Államok biztosít Ukrajna részére. Az amerikaiak az elmúlt több mint két hónapban tonnaszámra küldött modern fegyvereket az ukrán hadseregnek.

 

Emellett kiképzéseket is tartanak számukra a fegyverek és más harci eszközök használata miatt. Legutóbb Németországban vette kezdetét egy ilyen kiképzés, miközben számos fontos hírszerzési információt adnak át az oroszokról.

 

Ukrajna ezen tudások birtokában messze hatékonyabb módon tud védekezni Oroszországgal szemben, akik az ukrán elnök szerint már több mint 1000 tankot veszítettek. Ennek ellenére még mindig van kellő erőforrásuk ahhoz, hogy folytassák a területek elfoglalását.

 

 

ENSZ: 3000 fölött a civil áldozatok száma Ukrajnában

Az ENSZ emberi jogi hivatala (OHCHR) szerint a 3000 főt is meghaladja az ukrajnai háború civil áldozatainak a száma – írja a BBC.

 

Az OHCHR közlése szerint az orosz inváziókezdete óta 3153 civil halálos áldozatot regisztráltak Ukrajnában, de hangsúlyozták azt is, hogy a valós áldozatok száma valószínűleg „jóval magasabb” ennél.

 

Az esetleges eltérések a halottak számát illetően abból adódnak, hogy az ország egyes területeiről nehézkes az információszerzés, és számos ilyen vonatkozású jelentés még megerősítésre vár.

 

Nem sikerült például ellenőrizni a mariupoli áldozatok számát sem. Mariupolt a háború kezdete óta hevesen bombázzák, a városi tanács becslése szerint a város épületeinek 80-90%-a megrongálódott vagy megsemmisült.