Ukrajna nagy ellentámadásra készül

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. október 18-án este.
Garai Szakács László

2022. október 18. 21:53

Ukrajna nagy ellentámadásra készül

Tízből hét iráni drónt biztos leszed az ukrán légvédelem

Az Oroszországnak eladott iráni drónok első tétele 1750-et tett ki, az ukrán erők ugyanakkor az oroszok által ukrán terület felé elindított drónok mintegy hetven százalékát lelövik – jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy interjúban, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra ukrán hírportálok.

 

– Az első tételt 1750 drón mennyiségben rendelték meg, ezt újabb megrendelések követték. A gyártás és az oroszországi szállítás azonban nem egylépéses folyamat. A készleteket fokozatosan merítik ki, az irániak újakat gyártanak, de van ennek a problémának egy másik oldala is: az, hogy az összes drón körülbelül hetven százalékát folyamatosan lelőjük – fejtette ki a hírszerzés vezetője.

 

Budanov szavai szerint a Kreml a rakétáiból is kezd kifogyni. Példaként említette, hogy az Iszkander típusú rakétákból az ukrán hírszerzés értesülései szerint már alig tizenhárom százaléka maradt meg a háború előtti készletnek. Megjegyezte, hogy elméletben ennek nem lett volna szabad harminc százalék alá „esni”, de „a háború megteszi a maga korrekcióit”.

 

A hírszerzési főnök megerősítette, hogy megint Ukrajnában van Igor Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság volt „védelmi minisztere”.

 

– Ismerjük az egyik tartózkodási helyét – mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna orosz megszállás alatt lévő területén tartózkodik, de további részleteket erről nem fedett fel.

 

Budanov emlékeztetett arra, hogy az ukrán katonai hírszerzés százezer dollár nyomravezetői jutalmat ajánlott fel Girkin kézre kerítéséért.

 

Gyerekek holttestét találták meg egy Donyeck megyei tömegsírban

Az ukrán erők által felszabadított Donyeck megyei Limanban öt gyermek holttestét exhumálták a hatóságok, közülük négyre egy tömegsírban bukkantak. Az ötödiket, egy kisfiút édesanyja temette el házuk udvarán. A vizsgálat megállapította, hogy mind az öt gyermek repeszek okozta sérülésektől halt meg.

A fővárosban, Kijevben kiemeltek még egy holttestet a hétfői dróntámadás következtében beomlott lakóház romjai alól, így ötre emelkedett a támadás halálos áldozatainak száma.

 

Állandósuló orosz rakétatámadások

Kedden az orosz erők tűz alá vették a donyecki származású Rinat Ahmetovnak, Ukrajna leggazdagabb emberének a tulajdonában lévő DTEK energetikai vállalat két, közelebbről meg nem nevezett objektumát. A vállalat sajtószolgálata szerint heten sérültek meg az ágyúzás következtében, a vállalat egy alkalmazottja kórházba szállítás közben meghalt. Az objektumokban súlyos károk keletkeztek. Amíg tartanak az ágyúzások, csak a legszükségesebb alkalmazottak vannak a létesítményekben, mindenki más óvóhelyen van.

 

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője arról adott hírt a Telegramon, hogy az északkeleti Szumi megyében az orosz erők az államhatárhoz közeli Junakivkát és térségét lőtték, az eddigi információk alapján két civil meghalt, egy megsebesült.

 

Stoltenberg: további légvédelmi rendszereket szállítunk

A NATO „az elkövetkező napokban” légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának, hogy segítse az országot a drónok elleni védekezésben – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. – A legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy teljesítjük, amit a szövetségesek megígértek: még több légvédelmi rendszert szállítunk. A NATO az elkövetkező napokban drónok elleni rendszereket fog szállítani, beleértve az Iránból érkező drónok elleni fegyvereket is. Egyetlen nemzetnek sem szabad támogatnia Oroszország illegális háborúját Ukrajna ellen.

 

Nagy ellentámadásra készülnek az ukránok

Az Ukrajnában harcoló orosz erők új parancsnoka, Szergej Szurovikin kedden elismerte, hogy a katonai helyzet „feszült”, különösen a megszállt déli város, Herszon környékén. „A helyzet a különleges katonai művelet területén feszültnek mondható” – mondta a Rosszija 24 állami csatornának adott interjúban. „Az ellenség folyamatosan próbálja megtámadni az orosz csapatok állásait. Ez mindenekelőtt a kupjanszki, a limani és a Mikolajiv-Krivij Rih szektorokat érinti”.