Ukrajna: Brüsszel megfogalmazta a szankciókat, vajon melyik uniós tagállam nem bólintott még rá?

Eltalálta, Magyarország. Időt kértünk.
Garai Szakács László

2022. február 22. 14:25

Ukrajna: Brüsszel megfogalmazta a
szankciókat, vajon melyik uniós tagállam nem bólintott még rá?

Délután négy órakor találkoznak az uniós külügyminiszterek Párizsban, rendkívüli, informális ülésen hoznak döntést a moszkvai szankciókról. Mi még nem mondtunk igent.

 

Az Eurologus úgy tudja, „a Guardian diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint a magyar nagykövet időt kért és azt mondta, hogy konzultálnia kell a fővárosával. A büntetőintézkedések pontos listája még nem ismert, azonban az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei közös közleményben hozták nyilvánosságra, hogy milyen tartalmú intézkedéseket tartalmaz a javaslat. A délután egy óra után nem sokkal kiadott állásfoglalásban Charles Michel és Ursula von der Leyen leszögezi, az Unió továbbra is teljes szolidaritást vállal Ukrajnával, és egységesen támogatja szuverenitását és területi integritását.”

 

A közlemény szerint

  • szankcionálni akarják azokat, akik részt vettek a szakadár régiók elismeréséről szóló jogellenes döntésben,
  • szankcionálni akarják azokat a bankokat, amelyek orosz katonai és egyéb műveleteket finanszíroznak ezeken a területeken,
  • meg akarják célozni az orosz állam és kormány azon képességét, hogy hozzáférjenek az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz
  • valamint a két szakadár régióból az EU-ba irányuló és az EU-ból induló kereskedelmet akarják megcélozni annak biztosítása érdekében, hogy a felelősök egyértelműen érezzék illegális és agresszív cselekedeteik gazdasági következményeit.