Ukrajna átvette a kezdeményezést a háborúban, McDonald's ismét kinyitja éttermeit az országban, a lettek terrorizmust támogató államnak minősítették Oroszországot

Hírek a háborúból augusztus 11-én, csütörtökön.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 11. 22:38

Ukrajna átvette a kezdeményezést a háborúban, McDonald's ismét kinyitja éttermeit az országban, a lettek terrorizmust támogató államnak minősítették Oroszországot

Kijev átvette a kezdeményezést

 

Műholdképek szerint több orosz harci gép semmisült meg krími légibázist ért támadásban, amikor kedden és szerdán találatok érték a félszigeten lévő Szaki légibázist. Most már biztos, hogy a támadásban legalább nyolc orosz harci repülőgép semmisült, vagy rongálódott meg. Az újabb információk szerint ez egy célzott támadás eredménye, ami két ütemben zajlott le: augusztus 9-én reggel, és augusztus 10-én délután. A légibázis kb. 160 kilométerre van a frontvonaltól, írja a hvg.hu.

 

Az ukrán vezérkar csütörtök este azt közölte, hogy a hadseregük visszaverte, sőt visszaszorította az orosz erők támadásait keleten. 

 

„A megszállók sikertelenül próbáltak javítani a taktikai pozícióikon” Kramatorszk városának közelében, „visszaszorították őket”

 

– idézi közleményüket a hvg.hu. Az ukrán hadsereg szerint sikerült visszaverni a Bahmut és Avdijivka felé nyomuló orosz erőket is. 

 

„Az ukrán katonák veszteségeket okoztak a megszállóknak, és menekülésre kényszerítették őket”

 

– közölte a vezérkar, hozzátéve, hogy az oroszok Avdijivka irányában nem jártak sikerrel, „veszteségeket szenvedtek, és visszavonultak”. Az ukrán hadsereg közölte, hogy az egész keleti frontvonalat intenzív ágyúzás és légicsapások sújtják.

 

Az orosz tüzérségi aktivitás hevessége keleten és délen is ötödére-hatodára esett vissza Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint, aki úgy látja, a változást elsősorban az okozta, hogy az USA-tól kapott nagy hatótávolságú mobil rakéta-sorozatvetőkkel, a HIMARS-okkal az ukrán hadsereg számos orosz lőszerraktárat, illetve parancsnoki állást semmisített meg.  

 

Nico Lange, Annegret Kramp-Karrenbauer egykori német védelmi miniszter volt kabinetfőnöke szerint az is jelentős változás, hogy Kijev átvette a kezdeményezést. Most Oroszország kénytelen reagálni az ukrán lépésekre, míg korábban az oroszok diktáltak. Moszkva az utóbbi napokban jelentős erőket vezényelt át déli irányba, Herszon és Zaporizzsja térségébe, hogy a hadsereg képes legyen megtartani a háború első szakaszában megszállt területeket – magyarázta Lange.

 

Áldozatok

 

Az ukrán emberi jogi biztos friss adatokat tett közzé a háború gyermekáldozatairól, ami szerint az orosz invázió február 24-i kezdete óta 361 kiskorú halt meg a háborúban, valamint 705 kiskorú sebesült meg, 204 gyereket tartanak nyilván eltűntként, és 6 ezer 159 gyereket deportáltak az oroszok.

 

McDonald's újra

 

A McDonald's ismét kinyitja éttermeit Ukrajnában, így döntött a cég vezetősége. A következő hónapokban újra felveszik a kapcsolatot a beszállítóikkal, majd az éttermeket Kijevben illetve Nyugat-Ukrajnában tervezik kinyitni. A háború kezdete óta zárva tartó ukrajnai McDonald'sok megtartották a dolgozóikat, az elmúlt hat hónapban is folyamatosan fizették a több mint tízezer alkalmazottjuk bérét. Oroszországból ugyanakkor kivonult a gyorsétteremlánc, így tiltakozva az orosz agresszió ellen.

 

Lettek vs. oroszok

 

Nem a tényeken, hanem a helyi politikusok „állatias idegengyűlöletén” alapul a lett parlamentnek az a határozata, ami „terrorizmust támogató országnak” nyilvánította Oroszországot – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. 

 

„Abból kiindulva, hogy a döntésnek az állatias idegengyűlöleten felül semmilyen ténybeli alapja nincs, az ideológusait nem lehet másnak, mint neonácinak nevezni”

 

– írta a diplomata.

 

Zaharova szerint a lett törvényhozók ellenséges kampánya a Riga által kirobbantott oroszellenes hisztériával teljes összhangban áll. Szerinte 

 

a lett uralkodó elit „beteges ruszofóbiája” súlyos gazdasági és társadalmi problémákat okozott az országban, és csökkentette az emberek életszínvonalát.

 

A lett parlament csütörtökön a terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot és határozatában azt állította, hogy „az ukrán civilek elleni erőszak célzott népirtással ér fel”. A rigai törvényhozás emellett felszólította az Európai Unió országait, ne adjanak ki turistavízumot az orosz és a fehérorosz állampolgároknak.

 

(Nyitókép: A krimi légibázist ért támadás után készült műholdfelvétel. Forrás: Planet Labs PBC)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind