Újszegedi ötletből született a kicsi, kék, közös kerítéskönyvtár: a Fő fasoron bárki másikra cserélheti kiolvasott könyveit

„A könyvnek az a jó, ha olvassák” – ezt az Umberto Eco-idézetet festették rá arra a kis kék fadobozra, amelyiket a Fő fasor 109-es számú társasházának kerítésére rögzítettek nemrég, és amelyik máris zsúfolásig megtelt olvasnivalóval. Az itt található könyvek közül bárki szabadon kölcsönvehet vagy kicserélheti az általa hozott jó állapotú könyvekkel. Becsöngettünk, hogy megismerjük az ötlet gazdáját.
Rafai Gábor

2023. január 16. 13:54

Újszegedi ötletből
született a kicsi, kék, közös kerítéskönyvtár: a Fő fasoron bárki másikra cserélheti
kiolvasott könyveit

– Budapestről kerültem Szegedre, jó pár éve ott találkoztam hasonló ötlettel, a MOM Kulturális Központ szabad polc néven hirdetett könyvcsere akciókat, mindenki annyi olvasnivalót vihetett haza, amennyit hozott. Így felfrissíthette az otthoni könyvtárát ingyen. Nagymarosan egy régi telefonfülkében rendeztek be hasonló cserekönyvtárt. De Szegeden sem példa nélkül való az ötlet, a Dóm cukrászdában és az Alsóvárosi Művelődési Házban is láttam hasonlót. Így jött az ötlet, hogy azokat könyveket, amiket már kiolvastam, továbbadjam olyanoknak, akik szintén szívesen elolvasnák – mondta Balia-Nagy Judit.

 

Az interneten bukkant rá „Little free library” elnevezésű mozgalomra, amelynek a lényege, hogy egy kis, házi készítésű fa dobozt helyeznek ki a saját házuk elé és ebből választhatnak az arra járók.

 

– Lényegében ezt az ötletet vettem át. Az egész családnak kezdettől fogva nagyon tetszett a kezdeményezés. Az ezermester édesapám készítette el a fadobozt, a lányaim segítettek a festésben, de a férjem is kezdettől fogva mindenben támogatott, az induló könyvkészletet pedig nagylelkűen édesanyám ajánlotta fel. Kicsit féltem, hogy a mai digitális világban hogyan fogadják majd az erre járók, de óriási meglepetésemre, ütött az ötlet, egyre többen jönnek és cserélnek könyveket.

 

 

Belestünk a kis kék fadobozba, amiben hétfőn reggel legalább ötven–hatvan könyv várakozott arra, hogy valaki kölcsönvegye, vagy másikra cserélje.

 

Többek között 

  • Liska Tibor: Ökonosztát,
  • Henry James: Egy hölgy arcképe,
  • Tolsztoj: Anna Karenina,
  • Emmanuil Roidisz: Johanna nőpápa és
  • Victor Hugo: Kilencvenhárom című alkotása várt új gazdára.

 

– Én leginkább az életrajzi regényeket szeretem, sok tanulságot le lehet vonni belőlük – mondta az építész ötletgazda, aki most éppen hivatásos édesanya. – Jó lenne, ha mások is észrevennék, ha változást akarunk magunk körül, közösségként többre megyünk.

 

Az ötlet fogadtatása minden előzetes elképzelést felülmúlt. Az internetes kommentelők máris rajonganak érte:

 

„Mennyire jó fej vagy! És királyság, hogy családi projekt lett! Ismeretlenül is ölellek érte benneteket.” (Nagy Beatrix)

 

„Nagyon szép a gesztus is és a doboz is! Nekem is van könyvem, el fogok látogatni!” (Báló Dominka Nóra)

 

„Csodálatos ötlet. Boldogan ellátogatok majd! Köszönöm a lehetőséget.” (Müller Judit)

 

„Ma voltam. Ráleltem az Effie Briest-re pont abban a kiadásban, amit gyűjtök, de saját könyvtáramból bővítettem is a tartalmat. Köszönet érte!” (Pósa Ágnes)