Újratelepítésének állított emléktáblákat Kiskundorozsma

Két emléktábla díszíti mától a tájházat a Negyvennyolcas utca elején: a huszonhárom jász család és a Redemptio, a megváltás előtt tiszteleg mától Dorozsma közössége.

2021. június 04. 18:50

Sarok Mihály, Hajdú András, Tóth András, Forrai János, Godó János, Czékus István, Krison Bálint, Horváth András, Fajáth Pál, Maróthi György, Maróthi Péter, László Márton, Molnár Mátyás, Tóth János, Fodor András, Balabás Jákob, Kálmán István, Farkas András, Tóth János, Sánta Tamás, Bársonyi András, Horváth János, Kiss János.

Ők azok, a huszonhárom jász család fejei, akik Jászapátiból és Jászfényszaruból költöztek Dorozsmára, hogy a török kiűzése után újraalapítsák a települést. Az ő nevüket őrzi mától emléktábla Kiskundorozsmán, de szintén egy ma avatott tábla emlékezett a redemptióra is, azaz a pénzbeli megváltásra. Az újratelepülés után ugyanis immár 160 dorozsmai birtokos 11 ezer 800 rajnai forintért váltotta meg Dorozsma bel- és külterületeit.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját az ünnepségről!

Ennek a két táblának rendeztek ma avatóünnepséget.

Ami a Himnusszal kezdődött, azonban nem felvételről játszott valamelyik szimfonikus zenekar, hanem a Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar pengette a dallamot. Ezután lépett mikrofonhoz a városrész önkormányzati képviselője, Fodor Antal, aki, egy nem az ünnepséghez kötődő jó hírrel kezdte:

– Kész a Dankó Pista-szobor! A szélmalom mellett lesz felállítva, egy szép nyári napon, az időpontot még keressük! – mondta Fodor, majd ezután elmondta ünnepi beszédét. Az önkormányzati képviselő után Sántáné Kurunczi Mária Illyés Gyula haza a magasban című versét szavalta el, majd Marjanucz László történészprofesszor igazából két előadást is tartott:

  • előbb az emléktábla kapcsán Dorozsma betelepítéséről beszélt,
  • majd a nemzeti gyásznapra tekintettel Trianonról is szólt, röviden.

A történelem perceit eztán máshogy élték meg az ünneplők: Németh Janó Sztriha Kálmánt olvasott föl, a kirajzásról szóló művéből, hiszen Dorozsmát nemcsak újra betelepítették, el is mentek innen Félegyházára, Péterrévére, Óbecsére, Bácsszentandrásra, Adára, Ókanizsára, Üllésre, Bordányra, Forráskútra, Zsombóra és Mágocsra. A felolvasást közös éneklés követte: a citerazenekar tagjai a Kormorán együttes Isten ujja megérintett című dalának a szövegét osztották ki a jelenlévők között, kérve őket, énekeljék velük.

Ezután a közös éneklés után következett a leleplezés, az emléktáblákat Fodor Antal és Marjanucz László közösen avatta fel. És csak eztán ért véget a programsorozat: a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület évkönyvének könyvbemutatójával.

Az emléktáblákat Fodor Antal önkormányzati képviselő, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület, a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület valamint Deli Albin és családja állíttatta.

gszl