Újraindul az élet a Kereszttöltés utcai idősek klubjában is

2021. október 05. 17:44

Ünnepi, vidám műsorral fogadták a visszatérő tagokat a teljesen megújult Kereszttöltés utcai idősek klubjában. Az idejárók már nagyon várták, hogy újra birtokukba vehessék az intézményt, hisz az közel egy évig zárva volt a munkálatok miatt.

Novák Éva elmondta, nagyon jó társaság van a kluban és számtalan érdekes, változatos, színes programokat szerveznek nekik az itt dolgozók. A felújítást csak dicsérni tudta, szerinte minden nagyon szép, világos lett, így kellemes lesz eltölteni a kluban az időt.

A felújítás közel egy évig tartott, a nyugdíjasoknak így már nagyon hiányzott nem csak a létesítmény, hanem a társaság és a programok is. Ezt erősítette meg nekünk Gilinger Antal is, szerinte hosszú volt az egy év, de végül is kibírták. Várja már a programokat, elsősorban a baráti kártyapartikat, amelyeknek köszönhetően sokkal gyorsabban telik az idő.

Vargáné Bakodi Emese, az intézmény vezetője elmondta, naponta 60 főt látogat el hozzájuk. Sokan itt is étkeznek, de sokan vannak, aki a programok miatt jönnek. Hozzátette, az ide járók többségében egyedülállók, ezért fontos számukra a társaság és fontosak a programok, hogy tartalmasan tudják eltölteni a mindennapjaikat. Szerveznek nekik kreatív foglalkozásokat, különféle ismeretterjesztő előadásokat, tudnak a helyiségekben kártyázni, beszélgetni.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a város számára nagyon fontosak az idősek, és ezt többféle módon is kifejezi. Többek között azzal, hogy az országban a legkorszerűbb idősek nappali ellátását alakította ki. Egy 900 millió forintos fejlesztés keretében hat szegedi idősek klubja újult meg, fejlesztették a Kálvária sugárúti konyhát, valamint felépült a Kaszás utcában egy új klub is. A képviselő azt is kiemelte, hogy az önkormányzat 2019 óta évente 35 ezer nyugdíjasnak biztosít 10-10 ezer forintot.

A Kereszttöltés utcai klub felújítása 77 millió forintból valósult meg. A Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás igazgatója, Csúcs Áron elmondta, ebből a pénzből a telephely új homlokzati hőszigetelést kapott, korszerűsítették a fűtést, a világítást, megújult a vizesblokk és teljesen akadálymentesítették az épületet. A tálalókonyha szintén teljesen megújult, ide új konyhatechnikai eszközök is kerültek. A klubhelyiségbe új bútorokat, függönyöket és szőnyegeket is vásároltak. A cél az volt, hogy az idősek minél otthonosabb körülmények között töltsék el ott idejüket.