Újra zsarolni próbálják Szeged önkormányzatát: ezúttal a Cserepes sorról jöttek egyenlevelek ingatlancserékről és egy egészen megdöbbentő ajánlat, de a legdurvább mégis az, hogy Chovanecz Kata segíti a levélírókat

Láttak már a szegediek hasonlót, történt ilyen a Mars téren és az Etelka sori garázsoknál is. Ugyanaz ugyanúgy van leírva, és ehhez asszisztál a fideszes közgyűlési képviselő.
Garai Szakács László

2022. október 08. 18:58

Újra
zsarolni próbálják Szeged önkormányzatát: ezúttal a Cserepes
sorról jöttek egyenlevelek ingatlancserékről és egy egészen
megdöbbentő ajánlat, de a legdurvább mégis az, hogy Chovanecz Kata
segíti a levélírókat

Szeged közgyűlésén többször is szóba került a Cserepes sor, ezzel együtt Szeged deszegregációs programja. Tizenkét évvel ezelőtt konszenzusos döntést hozott a város akkor közgyűlése: megállapodtak abban, hogy a Cserepes sori áldatlan állapotokat, a méltatlan körülményeket a város felszámolja, az ott lakókat jobb körülmények között helyezik el a városban. A programról, az ennek szerves részét jelentő Móra Ferenc Általános Iskola bezárásáról külön tanulmányt is készített Szűcs Norbert és Kelemen Valéria, ami a 2013-as Mentorkönyvben A szegedi deszegregációs intézkedés: egy gettóiskola megszüntetése címmel jelent meg. Folyamatosan haladt a program egészen az utóbbi időkig, Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő megjelenéséig.

 

Szilágyi Jánoshoz, Szeged önkormányzatát képviselő ügyvédhez ugyanis szeptember 5-én érkezett négy teljesen egyforma levél, és egy ötödik is, egészen konkrét ajánlattal. Mivel a közgyűlésen elhangzott Botka László polgármester és Chovanecz Kata részéről is, hogy a levelek nyilvánosságot kapnak, így azokat megjelentetjük, valamennyi levél nagyítható is, meg tudják nézni nagyobb méretben is mindet. Információink szerint a leveleket Chovanecz Kata juttatta el Szilágyi János ügyvédhez, bár ő ezt a közgyűlés nyilvánossága előtt visszautasította, kikérte magának azt, amikor ezt Botka László polgármester is megemlítette.

 

Chovanecz Kata többször is „Cserepes sorozott” az október 7-i közgyűlésen. Visszautasította Botka László kijelentését, hogy ő vitte volna el a leveleket Szilágyi János ügyvédnek (fotó: Szabó Luca)

 

A négy egyforma levélben csak a nevek és a címek másak – a lenti leveleken mindenhol kitakartuk a neveket, a címeket, az aláírásokat –, mindegyik arról szól, hogy Alsóvároson vagy Móravároson szeretnének telkes családi házba költözni azért, hogy Cserepes sori magánházaikból kiköltözzenek. Az ötödik levelet szó szerint, betűhíven is idézzük:

 

„Tisztelt Ugyvéd úr,

 

X. Y. [férfinév] Cserepes sor Z számú ingatlan tulajdonosa az ingatlanom értékét 75.000000 millio Ft.

Az ingatlanom Szeged legértékessebb teruletén van.

 

Tisztelettel

Aláírás [férfinév]”

 

Ha lentebb megnézik a leveleket két dolgot észrevehetnek:

  • anélkül, hogy írásszakértő lennék ki merem jelenteni, hogy ezt a külön is idézett levelet egy valószínűleg bal kezes nő írta, nincs az a férfi, aki g vagy j betűt így kunkorít, és ennyire egymásba szövi a betűket. Egyébként az biztos, hogy Chovanecz Kata bal kézzel ír.
  • Az egyenlevelekről is nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy nem azok írták, akik aláírták, ennyit nem változik az íráskép folyóírás és aláírás között, sokszor teljesen máshogy dőlnek a betűk, máshogy kapcsolják egymáshoz azokat; a két levelet valószínűleg két nő írta.

 

Az aláírók készen kaphatták ezeket a leveleket, csak a megfelelő helyen alá kellett írniuk. És valószínűleg a postázással sem kellett törődniük, abban is segítettek nekik.

 

Az egyenlevelek mindegyikében az olvasható, hogy alsóvárosi vagy móravárosi telkes magánházat akarnak cserébe azokért az ingatlanokért, amikben most a Cserepes soron laknak. Gyakorlatilag szóról szóra ugyanaz, ugyanúgy van leírva mind a négy levélben.

 

Hasonló helyzetbe kétszer is került már a Szeged:

  • a Mars téri piac újjáépítése idején és
  • az Etelka sori garázsokkal is.

 

Szeged ezúttal is mindent megtett: a program elindítása óta, az volt a legfontosabb szempont, hogy a Cserepes sorról sokkal jobb körülmények közé kerüljenek az ott méltatlan körülmények között élők – a korábban elköltözöttek esetében ez mindig is így történt.

 

Most viszont azok, akik még ott élnek a Cserepes soron úgy, ahogy, nem együttműködni akarnak az önkormányzattal, hanem pénzt akarnak keresni. És ebben a pénzkeresésben egy közgyűlési képviselő segíti őket. Chovanecz Kata valójában nem segíteni akar az ott élőkön, hanem rajtuk keresztül jól járni.

 

Nyitóképünkön azok a magánházak láthatók, ahonnan alsóvárosi és móravárosi telkes házakba akarnak költözni az ott élők, illetve itt van az az ingatlan is, amiért 75 millió forintot kér a tulajdonosa.

A hetvenötmillió forintos levél. Kattinson ide, nézze meg, olvassa el nagyobb méretben!
Alsóvárosi vagy móravárosi telkes magánházban költöznének. Cserébe. Inkább nő, mint férfi írta. Kattintsanak ide, új ablakban olvashatóan nyílik meg a kézzel írott levél!
A második nyilatkozattétel. Női kézírásnak tűnik. Ezt is ki tudja nagyítani, el tudja olvasni.
A harmadik nyilatkozó. Ez is inkább női kézírásnak tűnik, mint egy férfi betűinek, sőt, kísértetiesen hasonlít az előző levél kézírásához. Az aláírás viszont egy szegedi férfié. Ide kattintva elolvashatja nagyobb méretben is a levelet
A negyedik, utolsó nyilatkozattevő. Valószínűleg ugyanaz írta ezt a levelet is, aki az első nyilatkozatot. Kattintson ide, nézze meg nagyobb méretben, ha gondolja, hasonlítsa össze a kézírásokat!