Újra van árverseny a benzinkutakon

Akár 50–60 forintos különbségek is lehetnek a literenkénti benzin, illetve gázolajárban egyes kutak között.
Kékes Viktória

2022. december 19. 07:50

Újra van árverseny a benzinkutakon

A kormány december 6-án, több mint egy év után törölte el az üzemanyagok ársapkáját, miután mindennapossá vált a készlethiány.

 

Az RTL Híradó stábja vasárnap a benzinkutakon 640 forint körüli benzin és 710 forint körüli gázolaj árakkal találkozott, de volt, ahol ennél 50–60 forinttal olcsóbban adták az üzemanyagok literjét. Ennek oka, hogy több mint egy év után ismét van árverseny. Grád Ottó szerint 

 

„A piaci pozíciókat most gyakorlatilag mindenkinek újra meg kell szereznie, a partnereit újra kell szerveznie. Tehát ebben a helyzetben lehetnek ilyen extrém árkülönbségek”.

 

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára biztos abban, hogy az európai nyersanyagpiac stabilizálódik és a csökkenő világpiaci árak a benzinkutakon is meg fognak jelenni.

 

Az elmúlt heti csökkenést azonban még nem érezni, mert a kormány közben megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját.

 

Bujdos Eszter arról beszélt, hogy az emelés bruttó 32 forintot jelent, így a nagykerár-csökkenés és az adóemelés körülbelül kiegyenlítik egymást. A holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a magas árak másik fő oka a forint gyengülése:

 

„Joggal tesszük fel a kérdést, hogy a mostani 70 és 80 dollár közötti olajár, ami tavaly novemberben is tapasztalható volt, akkor egy 500 forintos üzemanyagárat eredményezett, most pedig jóval 6-700 forint környékén vagyunk benzin és gázolajnál. Itt sajnos a forint a dollárral szemben közel 100 forintot gyengült”.

 

A szakértők szerint január közepéig, végéig tarthat, míg helyreáll a normális piaci működés, addig még előfordulhatnak akár mennyiségi korlátozások is.

 

Vélemények

mutasd mind