Újra Szegeden a Hegedűs a háztetőn: nincs ennél időszerűbb darab

A világ egyik legnépszerűbb musicaljét 1986 óta harmadszor adják elő Szegeden. Elsőként Király Levente, majd 2005-ban Gregor József 2023-ban Borovics Tamás alakítja Tevje szerepét. A tervezett bemutató március 17-én lesz.
Bod Péter

2022. december 20. 14:17

Újra Szegeden a Hegedűs a háztetőn:
nincs ennél időszerűbb darab

– Talán a Háború és béke lehetne ennél időszerűbb darab, de annak nincs ilyen jó zenéje – kezdte Barnák László színházigazgató a Hegedűs a háztetőn olvasópróbáját – ő egyben a készülő darab rendezője. Elhangzott, hogy a musicalt 1964-ben New Yorkban a Broadway-n mutatták be, Magyarországra 1973-ban érkezett meg, először a Fővárosi Operettszínházban láthatta a magyar közönség.

 

A hazai előadások sorában erős helyet foglal el a Szegedi Nemzeti Színház, ahol a nagyszínház épületének felújítása után 1986-ban rögtön a Hegedűs a háztetőn mutatták be Király Leventével a főszerepben, majd 2005-ban Gregor József játszotta Tevjét a mostani szegedi előadásban, pedig Borovics Tamás kapta meg a főszerepet.

 

A próba előtt Barnák László úgy nyilatkozott, hogy eddigi rendezői pályafutásának legnagyobb szabású vállalkozása a musical színpadra állítása, amiben a színház opera- és drámatagozata együtt dolgozik a darabban az ének- és tánckarral, valamint a magánénekesekkel.

 

– Nem akartuk aktualizálni a történetet – jelentette ki Barnák László, aki azt hangsúlyozta: emberi sorsokat és közösségeket szeretnének a musicalben bemutatni. Hozzátette ehhez, hogy a történet a mai Ukrajna területén játszódik 1905-ben, ahol békésen él egymás mellett a zsidó és az orosz közösség, majd az előbbit elüldözik.

 

 

Ukrajna és az üldözöttség ma komoly hívószavaknak számítanak, de a rendezői ismertető alapján egyértelmű, hogy a cél egyértelműen nem a darab átpolitizálása lesz. Többfajta értelmezési kulcsot adott a musicalhez Barnák László, ezek közül az egyik: képesek vagyunk-e elfogadni nyitott módon mások igazságát.

 

A próbafolyamat nem a megszokott módon fog zajlani. A nagyszínházat a jövő év legelején bezárják, a most megkezdett próbák január 16-án folytatódnak, mert január elsejétől két hetes szabadságra megy a színház. A bemutató helyszínére március 7-én költözhet vissza a társulat, és innentől számítva szűk tíz napja lesz a március 17-i bemutatóig.

 

A Szegedi Nemzeti Színház a kényszerű bezárás hónapjaiban egyebek mellett a Pick Arénában folytatja a Hegedűs a háztetőn próbáit, abban a két teremben, amiket a Dancefloor is használ.

 

– Mivel ide a színház vendégségbe megy, hétköznaponként egy, szombatonként két próbára lesz lehetőségük – mondta el az első olvasópróba előtt Barnák László igazgató-rendező.

 

A színpadtervet Varsányi Anna tervezte és mutatta be a társulatnak, aminek uralkodó színe a fekete lesz. A jelmezek kapcsán elhangzott, a musical szereplői ortodox zsidók, ettől nem térhettek el a mostani ruhatervezés során. A darab próbafolyamatának érdekessége, hogy annak csütörtöki munkanapján rész vesz Kendrusz Attila, szegedi rabbi, aki a zsidó szokások és hagyományok világába kalauzolja a társulatot.

A Hegedűs a háztetőn magyarországi bemutatástörténetéhez tartozik, hogy a musicalt az 1973-as év eleji bemutató után hetvenöt előadást követően 1974 nyarán betiltották, de ennek a nyilvánvalóan politikai döntésnek a háttere máig sem teljesen tisztázott.

 

Tevje szerepét idehaza olyan színészek formálták meg, mint Bessenyei Ferenc, Helyey László, Kulka János, Huszti Péter, Reviczky Gábor, Hegedűs D. Géza, Görög László és Stohl András, a már fentebb említett két szegedi óriás, Király Levente és Gregor József mellett.