Újra rektort választ a Szegedi Tudományegyetem

Jövő héten hétfőn jár le a Szegedi Tudományegyetem rektori posztjára kiírt pályázat beadási határideje, mivel a jelenlegi vezető, Rovó László kinevezése hamarosan lejár.
Bod Péter

2021. november 24. 16:48

Újra rektort választ a Szegedi
Tudományegyetem

A rektorválasztási eljárás hosszadalmas. A pályázati kiírás ez év november 29-éig ad időt a kandidálásra jelentkezőknek, hogy írásos formába benyújtsák pályázatukat.

 

A pályázat elbírálási határideje 2022. május 31-e, és ezt követően jövő július elsejétől kap kinevezést a megválasztott rektor. A jelenleg hivatalban lévő rektor megbízási ideje 2022. június 30-áig, vagyis még bő egy félévig tart.

 

Változás a korábbi évek rektori pályázataihoz képest, hogy az egyetem fenntartója, egyben a munkáltatói jogkör gyakorlója immár a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriuma.

Ez utóbbi összefüggésben azzal, hogy ez év augusztus elsejétől a korábbi állami fenntartásból alapítványiba került a szegedi egyetem, ahogyan erről több ezzel a témával foglalkozó cikkünkben beszámoltunk.

 

A rektori ciklus általában négyéves, amelyet egy személy legfeljebb kétszer tölthet be, újrázásra ezt követően nincs lehetőség. A jelenlegi rektor 2018-as hivatalba lépését követő években három fenntartója is volt a szegedi egyetemnek.

 

A hazai felsőoktatás gazdája korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) volt, majd új kezekbe került, amikor az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) került a fenntartói jog.

 

Ez nem bizonyult tartós állapotnak, mert az alapítványi átalakulás – ennek legfőbb kezdeményezője éppen az ITM-et vezető miniszter, Palkovics László volt – után a hazai egyetemek többsége alapítványi fenntartású vált, így lett az SZTE gazdája a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, amelyet ötfős kuratórium irányít.

 

Ennek elnöke Szabó Gábor fizikus, akadémikus, aki két cikluson keresztül volt rektora a szegedi egyetemnek.

 

Az elmúlt évtizedek történései azt mutatják, hogy az egyetem rektorai kitöltik a maximálisan rendelkezésükre álló két ciklust, vagyis nyolc évig irányítják az egyetemet.

 

A helyzetet némileg az bonyolítja, hogy a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi formájában 2000-ben jött létre, a korábbi időszakból ezért szükséges megkülönböztetni a két korábbi szegedi egyetemet, a József Attila Tudományegyetemet (JATE) és a Szegedi, majd 1987-ben nevet váltó Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemet (SZOTE), amelyeket két külön rektor irányított.

 

A 2000-ben létre jött Szegedi Tudományegyetem első rektora (2000–2003) az a Mészáros Rezső lett, aki 1994 és 1999 között a JATE rektora volt. Őt 2003 és 2010 között (Keszthelyi-)Szabó Gábor, majd 2010–2018 között Szabó Gábor követte a rektori tisztségben.

 

A jelenlegi rektor, Rovó László 2018. július elseje óta vezeti az SZTE-t. A korábbi rektorválasztáson, (2017-2018-ban) vele szembe ketten indultak el. Máté-Tóth András vallástörténész és az azóta az egyetemről botrányos körülmények miatt és módon távozott Gulyás László történész.

 

Mivel a rektori pályázati kiírásban az olvasható, hogy a vezetői megbízatás időtartama „2022. év július hó 1. napjától legfeljebb 2027. év június hó 30. napjáig” szól. Ám ez így nem négy, hanem öt év, megkerestük Dömötör Mátét, az SZTE jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgatóját.

 

Azt tudakoltuk tőle, hogy voltaképpen hány évre választhatóak a rektorok. Mint elmondta, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (nftv.) öt évben maximalizálja a kinevezési időt, de ettől az egyetem lefelé eltérhet. Így akár egy, két, három és négy évre szóló pályázatot is kiírhat.

 

Ezt támasztja alá, hogy Rovó László mostani megbízatása négyéves időtartamú.

 

A rektor választás menetéről a főigazgató elmondta: a jelentkezőkből az egyetem szenátusa választja ki a rektorjelöltet, akinek jelölését jóváhagyásra megküldi az egyetem alapítványi kuratóriumának. A kuratórium az általa jóváhagyott jelöltet az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül a köztársasági elnöknek terjeszti fel, és ő ad megbízást a rektori feladat ellátására.

 

A pályázatnak ebben a szakaszában nem tudható, hogy lesz-e kihívója Rovó Lászlónak, aki minden valószínűség szerint újra jelölteti magát a rektori álláshelyre.