Újra rakétázza Kijevet Oroszország

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. június 26-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. június 26. 11:51

Újra rakétázza Kijevet Oroszország

Bombázásra ébredtek a kijeviek

Vitalij Klicsko polgármester arról beszélt, orosz rakéták csapódtak be legalább két lakóházba a Sevcsenkivszkij kerületben. Két embert kórházba szállítottak, a mentők dolgoznak a romok alatt rekedt emberek kiszabadításán. Oroszország tizennégy rakétát lőhetett most ki Kijev régióra és Kijevre.

 

 

Fehéroroszországból is érkezhettek rakétatámadások

Az ukrán hadsereg szerint szombaton először történt meg a háború kezdete óta, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal Fehéroroszországból támadták Ukrajnát. Rakétatámadás érte

  • a déli Mikolajivot,
  • az északi Csernyihiv régiót és
  • egy katonai objektumot Lviv közelében nyugaton.

 

De körülbelül harminc rakétát lőttek ki a közép-ukrajnai Zsitomir régióra is, itt egy ukrán katona életét vesztette.

 

Orosz aranyat sem lehet már csak úgy behozni

Az arany jelentősége megnőtt Oroszországban a háború kezdete, mert az oligarchák elkezdtek aranyrudakat felhalmozni, hogy anyagilag bebiztosítsák magukat a szankciók esetére. Eddig ez ment, de most Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és Japán is betiltja az orosz arany importját. Oroszország aranyexportjának értéke 2021-ben 15,2 milliárd dollár volt.

 

Minden elveszett várost vissza akar foglalni Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij szombat esti videóüzenetében az elfoglalt Szeverodonyeckkel kapcsolatosan jelentette ki, hogy az ukránok minden elvesztett várost, köztük Donyecket, Luhanszkot és Szeverodonyecket is vissza fogják majd venni. Zelenszkij azt mondta, az előző 24 órában az oroszok negyvenöt rakétát lőttek ki ukrán célpontokra, amit ő cinikus kísérletnek nevez az emberek megtörésére.

 

„A háborúnak ez a szakasza lelkileg nehéz, érzelmileg nehéz. Nem sejtjük, meddig fog tartani, mennyi bekapott találatra, veszteségre és erőfeszítésre lesz még szükség, mielőtt láthatnánk, hogy a győzelem a láthatáron van”

 

Putyin rakétarendszereket ígért Lukasenkónak

Szentpéterváron találkozott szombaton az orosz és a fehérorosz elnök. Lukasenko közölte Putyinnal, hogy aggasztja a szomszédos Litvánia és Lengyelország „agresszív, konfrontatív” és „visszataszító” politikája. Arra kérte Putyint, hogy segítsen megfelelő választ adni a NATO által országa közelébe telepített nukleáris fegyverekre. Putyin azt mondta, hogy jelenleg nem látja szükségét válaszlépésnek, de Fehéroroszország szükség esetén orosz gyárakban korszerűsítheti az orosz gyártású Szu-25-ös repülőgépeit. Az orosz elnök ígéretet tett Iszkander-M rakétarendszerek szállítására is, ezek a hidegháborúban használt szovjet Scudokat váltják fel. Két irányított rakétájának hatótávolsága eléri az 500 kilométert, és mind hagyományos, mind nukleáris robbanófejeket hordozhat.