Újra működik a zaporizzsjai erőmű tartalék vezetéke, ezért leállították az utolsó reaktort – ha kell dízel generátorról látják el árammal

Az utolsó, most leállított reaktor látta el árammal az erőművet, amíg nem kapott külső áramot. A zaporizzsjai atomerőmű eddig sem táplálta az ukrán elektromos hálózatot, de ahhoz is kell áram, hogy leállítva tartsák.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 11. 13:34

Újra működik a zaporizzsjai erőmű tartalék vezetéke, ezért leállították az utolsó reaktort – ha kell dízel generátorról látják el árammal

Helyreállították az orosz kézben lévő zaporizzsjai atomerőmű tartalék vezetékét, ami biztosítja a reaktorok hűtéséhez szükséges külső áramot – közölte vasárnap a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. Hozzátették: az elektromos vezeték tegnapi helyreállítása után az üzemeltetők ma reggel leállították az utolsó működő reaktort, ami a múlt héten biztosította az erőmű szükséges áramellátását, miután lekapcsolták a hálózatról.

Az erőmű üzemeltetője a Telegramon azt közölte, éjjel 3 óra 41 perckor közölte, a komplexumot leválasztották az elektromos hálózatról. Folynak az előkészületek a lehűtésére és a hideg állapotba állításra.

 

Az elmúlt három napban az erőmű a hálózatról elválasztva működött, és jelenleg is csak a saját szükségleteit táplálja kritikusan alacsony teljesítményszinten, mivel a Zaporizzsja Atomerőmű összes vezetéke, amivel csatlakozott az ukrán energiarendszerhez, megsérült az orosz ágyúzás miatt.

 

„Szombat este, miután az egyik vezeték működőképességét visszaállították, lehetővé vált az erőmű saját szükségleteinek ellátása Ukrajna energiarendszeréből. Ezért döntés született az erőmű leállításáról. A villamosenergia-rendszerrel való összeköttetés ismétlődő károsodása esetén, aminek a kockázata továbbra is magas, az erőmű saját szükségleteit dízelgenerátorok biztosítják majd. Ennek időtartamát a technológiai erőforrás és a rendelkezésre álló gázolaj mennyisége korlátozza” 

 

– olvasható a közleményben. Hozzáteszik: az üzemeltető Energoatom mindent megtesz annak érdekében, hogy megszervezze a további gázolajszállítást a zaporizzsjai atomerőműbe.

 

Azt is írják, a biztonság érdekében be kell fejezni az erőmű vezetékeinek ágyúzását és fegyvermentes övezetet kell kialakítani körülötte.

Címlapon

mutasd mind