Újra lövik Herszont az oroszok, katonák tetemeit égethették a herszoni szemétégetőben

Az orosz erők ismét tüzet nyitottak hétfőn a nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszon városára – közölte Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács alelnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.
Cservenák Zoltán

2022. november 22. 00:45

Újra lövik Herszont az oroszok, katonák tetemeit égethették a herszoni szemétégetőben

A helyi vezető bejelentette, hogy az orosz erők déltájban csapást mértek a város polgári infrastruktúrájára. Úgy tudja, becsapódás történt, és vannak sérültek is, de pontos számot egyelőre nem tudott közölni. A közösségi oldalakon halálos áldozatokról is beszámolnak. Ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Később Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy egy halálos áldozata van a támadásnak – aki kórházba szállítás után vesztette életét –, és még legalább négy sebesültet szállítottak a megyei kórházba. Ugyancsak a megyei kórházba szállítottak egy nőt, aki a Herszon melletti Antonyivka települést ért orosz támadásban sérült meg.  

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az ukrán csapatok „lépésről lépésre” haladnak előre és szabadítanak fel területeket a kelet-ukrajnai régióban, Szvatove és Kreminna települések irányában. A Liszicsanszk melletti Bilohorivka települést azonban folyamatosan támadják az orosz erők, ezért ott az ukrán csapatok védekezésre kényszerülnek.


Zelenszkij: haladunk előre Luhanszkban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videoüzenetében azt állította, hogy Luhanszk megyében lassan, de előretörnek az ukrán csapatok. Kiemelte ugyanakkor, hogy jelenleg a legsúlyosabb harcok Donyeck megyében folynak. Megjegyezte, a rossz időjárás miatt vasárnap kevesebb volt az orosz támadás a régióban.

 

Az elnök szavai szerint a déli Herszon megyében az ukrán fegyveres erők „tartják a védelmet, és következetesen, nagyon kiszámítottan semmisítik meg a megszállók potenciálját”.

 

Zelenszkij hétfőn a lakossághoz intézett videoüzenetében leszögezte, hogy az ukránok áram és melegvíz nélkül elvannak, de soha nem lesznek el szabadság nélkül. Az üzenetet a méltóság és szabadság napja alkalmából intézte a lakossághoz. 

November 21-én ünneplik Ukrajnában a méltóság napját. 2013-ban ekkor kezdődtek a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén a tiltakozások amiatt, hogy az akkori ukrán vezetés – élén Viktor Janukovics exelnökkel – leállította Ukrajna társulási folyamatát az Európai Unióval. A több százezres tüntetések nyomán Janukovics 2014 februárjában Oroszországba menekült.

 

„Mindenki látta, milyen a mi népünk. Kitart a végsőkig. Nem veszítettük el a méltóságot, a bátorságot, az önmagunkba vetett hitet. És egyesültünk, hogy ne veszítsük el a szabadságot, a függetlenséget, és ne veszítsük el Ukrajnát. Maradhatunk pénz, benzin, meleg víz, villany nélkül, de szabadság nélkül nem, és ez nem változott” 

 

– hangoztatta az elnök, utalva az ország létfontosságú polgári infrastruktúráját ért orosz csapásokra.

 

Holttesteket égethettek a herszoni hulladékégetőben az oroszok

Herszoni lakosok és munkások azt mondják, hogy a megszálló erők elesett orosz katonák holttesteinek elégetésére használták a város szemétégetőjét.

 

A Herson szélén található szemétlerakóban a szemétkupacok között orosz zászlók, egyenruhák és sisakok bújnak elő a rothadó sárból, miközben sirályok százai és kóbor kutya tanyáznak rajtuk.

 

A régió nyári orosz megszállása óta tiltott területté vált a herszoniak számára, a szemétégető területét a betörő orosz hadsereg elzárta. A titkolózás oka – mondta a Guardiannek több lakos és dolgozó –, hogy a megszállók itt égették el az elhunyt orosz katonák holttesteit. „Valahányszor a hadseregünk ágyúzta az oroszokat, a maradványokat a szemétlerakóba szállították, és elégették” – mondta a 40 éves herszoni lakos, Irina The Guardiannak.

 

Így működik az orosz propaganda

„Az ukrán hatóságok Herszonba érkezése után az élet napról napra rosszabb lesz. Ilyen felvételeket még nem láttunk a háború 9 hónapja alatt”

 

– írja egy propagandista a Twitteren. A szöveghez fotókat is mellékel, amin – elég izzadságszagúan – de azt próbálja bemutatni, hogy milyen nehéz most herszoninak lenni, miután távoztak onnan az orosz katonák.

 

Moszkva: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megkapta a zaporizzsjai atomerőműre mért csapások adatait

Eljuttatta a zaporizzsjai atomerőművet ért ukrán támadásokra vonatkozó adatokat Oroszország a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) – közölte Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő hétfőn Moszkvában.

 

„A mostani csapássorozat után, ahogy korábban, úgy most is átküldünk minden rendelkezésre álló információt a találatok következményeiről, beleértve a fotó- és videoanyagokat” – mondta Zaharova.

 

A szóvivő szerint Oroszország arra kérte a NAÜ-t, hogy haladéktalanul tájékoztassa tagállamait a történtekről, mert a nemzetközi közösségnek tudnia kell, hogy ki a felelős az erőmű elleni támadásokért.

 

Zaharova úgy vélekedett, itt az ideje, hogy a nevükön nevezzék a dolgokat, különben lehetetlen lesz megfékezni az ukrán hadsereg támadásait.

 

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők szombaton és vasárnap reggel több mint 20 nagy kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki a zaporizzsjai atomerőmű területére, valamint a létesítményt tápláló távvezetékre. A létesítményben a sugárzás szintje továbbra is normális.

 

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap elmondta: a NAÜ-nek a zaporizzsjai atomerőműben tartózkodó szakértői tájékoztatást kaptak arról, hogy az ukrán fegyveres erők szombaton és vasárnap a Dnyipropetrovszk megyei Marhanecből lőtték az erőművet. Karcsaa szerint egy ballisztikai szakértő bizonyítékokkal alátámasztva magyarázta el a csapások eredetét a NAÜ képviselőinek. Az orosz tisztségviselő szerint az ügynökség szakértői ezt követően jelentést küldtek a központjukba.

 

Elmondta azt is, hogy a létesítményben olyan szerkezeteket építenek ki, amelyek „biztonsági párnaként” szolgálnak, és megvédik a nukleáris hulladéktárolót a tüzérségi lövedékek esetleges találatától. Karcsaa szerint a „valódi döntéseket meghozó államoknak” szerződésben kellene kötelezniük Ukrajnát arra, hogy állítsa le a tüzérségi támadásokat, a kötelezettség megszegésének pedig súlyos következménnyel kellene járniuk.

 

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők kéthónapos szünet után a hétvégén újrakezdték a zaporizzsjai atomerőmű lövetését, legkevesebb 25 lövedéket kilőve rá. Ezek közül az egyik a 2. számú különleges épület tetejét találta el, ahol a nukleáris üzemanyagot tárolják. A támadást a tárca szerint az orosz tüzérség elfojtotta.