Újra lehet Pfizer-oltásra is időpontot foglalni, de csak azoknak, akik erről SMS-t kapnak

Aki nem tudja majd igazolni, hogy foglalt időpontot, azt nem fogják beoltani.

2021. május 13. 09:26

Újra lehet Pfizer-oltásra is időpontot foglalni, de csak azoknak, akik erről SMS-t kapnak

144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált kap ma SMS-t arról, hogy a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett ők mától már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

A kormányzati oldal szerint az országos oltási munkacsoport döntése alapján a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható.

Május 14. péntek és május 18. kedd közötti napokra hirdetnek foglalható Pfizer-oltási időpontokat, de kizárólag csak azok tudnak foglalni Pfizer-oltást, akik erről SMS értesítést kapnak, és csak azokat fogják fogadni a kórházi oltópontok, akik az időpontfoglalásról visszaigazolást tudnak felmutatni. 

Az oltás zavartalan lebonyolítása érdekében azt kérik, hogy ne jelenjenek meg olyanok az oltópontokon, akik nem jogosultak az oltásra, vagyis nem regisztráltak, vagy regisztráltak, de még nem kaptak most jogosultságot az időpontfoglalásra, vagy ugyan kaptak SMS-t, de mégsem foglaltak időpontot. Ezzel nyilván a két héttel ezelőtti Pfizer-nap sorbanállós tömegjeleneteit próbálják elkerülni.

Az időpontfoglaláshoz átalakított Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldalán az olvasható, hogy a május 14-18. közötti időszakra Pfizer-oltást „CSAK az SMS-ben értesített, előzetesen regisztrált oltakozók és CSAK az SMS-ben értesített, előzetesen regisztrált 16-18 évesek foglalhatnak időpontot. Szputnyik-oltás, Sinopharm-oltás illetve AstraZeneca-oltás minden 18 év fölötti, előzetesen regisztrált számára foglalható az EESZT Lakossági Portálra való bejelentkezés nélkül. A felületen második oltás időpontfoglalására jelenleg nincs lehetőség” – írja a hvg.hu.

Az a hír egyébként, hogy akit SMS-ben értesítenek, az hamarosan Pfizerért is jelentkezhet, már vasárnap felröppent, a Népszava értesülését akkor viszont még cáfolta a hvg.hu-nak a Koronavírus Sajtóközpont. Most azonban úgy látszik, mégis meghirdetik az oltási akciót, minden bizonnyal nem teljesen függetlenül attól, hogy több hetes elmaradásban vagyunk az oltási tervhez képest, és hogy a Pfizer-vakcináért láthatóan a két héttel ezelőtt egynapos akció során óriási volt az érdeklődés, míg az elmúlt másfél hétben a többi időpontfoglalásra szabadon felkínált vakcinákért nem tömegeltek az emberek.