Tovább gyengült a forint, megint 400 fölött járt az euró árfolyama

Az euró szerdán 11 forinttal drágult, vagyis a forint az euróhoz képest több mint 3 százalékkal értékelődött le. Hétfő reggel még 381 forintba került egy euró, aztán elkezdődött a zuhanás, szerdán estefelé már 401,86 forint felett is járt az árfolyam.
Hollósi Zsolt

2023. március 15. 21:00

Tovább gyengült a forint, megint 400 fölött járt az euró árfolyama

 

 

Az elmúlt napokban újra hatalmasat gyengült a forint. Szerda reggel némi erősödés látszott, és 390 alatt kezdett az euró árfolyama. Délre már 396-ra ugrott a jegyzés. A Portfolió azt írta: ilyen gyenge utoljára február elején volt a magyar fizetőeszköz. Március 15-én délután elérte a forint a 400-as szintet is az euróval szemben, ami január közepe óta nem látott mélypont. 

 

Az Erste Bank grafikonján jól követhető az euró-forint árfolyam változása január vége óta

 

A HVG.hu szerint a rossz hírek mögött az amerikai bankcsőd hírei állnak. A Silicon Valley Bank összeomlása után mindenki igyekszik hűteni a kedélyeket és azt magyarázni, hogy ez most nem olyan helyzet, mint amit 2008-ban láttunk, de ettől még feszültek a befektetők. A szakértők szerint a bankcsőd miatt a befektetők inkább a biztonságos eszközöket keresik, és menekülnek a kockázatosabbnak ítéltektől – márpedig ez utóbbi kategóriába tartozik a forint is.

 

A dollár ralizik az euróval szemben, a forinttal szemben 380 felett a jegyzés, így 3 havi mélyponton a forint az amerikai devizával szemben. A részvénypiac mellett a devizapiacra is jelentős hatással van, hogy az amerikai bankok mellett már az európai pénzintézetekkel kapcsolatos aggodalmak is erősödnek, különösen a svájci Credit Suisse miatt, ennek hatására erősödik ilyen látványosan a dollár is az euróval szemben.