Újra életet mentettek a szegedi egyetemisták

Ismét 300 életet mentettek meg a szegedi egyetemisták. Három ember életét menti meg ugyanis az, aki elmegy vért adni. Az SZTE Véradáson pedig 100 fiatal vett részt. Ez azért is jó eredmény, mert idén ez már a negyedik ilyen akció volt.
Vass Imre

2022. június 01. 17:48

Újra életet mentettek a szegedi egyetemisták

Szerda délelőtt sorban álltak az egyetemisták a TIK-ben, ahol idén már negyedik alkalommal szerveztek véradást. Egyikük Suba Imola, akik szerint ez nagyon jó ötlet, mert motiválja a fiatalokat arra, hogy segítsenek. 

 

A fiatalok között szájról szájra terjed a véradás híre, mint a néphagyomány. Egymást is motiválják, hogy nyújtsanak segítő kezet.

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint évről-évre csökken a donorok száma, ami nem csoda, hiszen az önkéntes véradók nagy része az ötven év feletti korosztályból kerül ki. Nehéz a fiatalokat megszólítani, emiatt körülményes az utánpótlást is megszervezni.

 

Lázár Mária, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ regionális igazgatója elmondta, már a középiskolában próbálják ránevelni a fiatalok a véradásra. Igaz feltétel, hogy a donor betöltse a 18. életévét, de a véradás fontosságát és szükségességét már érdemes minél előbb a fiatalok tudomására hozni. Hozzátette, sokan, amikor betölti a 18 éves kort, elmennek vért adni. Az egyetemen pedig van lehetőség ezt tovább folytatni.

 

A Szegedi Tudományegyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely Magyarországon megkapta a véradóbarát felsőoktatási intézmény címet. Ennek feltétele, hogy éves szinten legalább 200 sikeres véradás legyen. A szegedi egyetemisták ezt minden évben túlteljesítik. Idén például már több mint 400-an segítettek.