Újra a város ékköve lesz a jogi kar épülete

Hetven éve ad otthont Szegeden a jogi képzésnek a Tisza Lajos körúton található épület, amely most teljes felújításon esik át, ám a jövő tanévet a jurátusok már a Lófaránál kezdhetik. Ma bokrétaünnepséget tartottak.
Bod Péter

2021. december 10. 15:18

Újra a város ékköve lesz a jogi kar épülete

Az állam- és jogtudományi kar felújítását már tervezték, amikor a városra lecsapó vihar következtében leszakadt az épület teteje, és ez új helyzetet teremtett – mondta el ünnepi beszédében Fendler Judit, az egyetem kancellárja.

 

Mást és máshogyan kellett a pusztítás után felújítani, mert a tető cseréje az eredeti tervekben nem szerepelt. Felújítását a kar professzora, az akkor igazságügy miniszterként tevékenykedő Trócsányi László terjesztette a kormány elé, ahol szabad utat kapott a felújítás.

 

 

Az egykori miniszter, jelenleg az Európai Parlament képviselője beszédében megemlékezett Balogh Elemérről, a kar korábbi dékánjáról, aki elsőként kezdeményezte az lelakottá vált épület felújítását, és egyben azt, hogy a kupola kerüljön vissza annak tetejére.

 

Az újra gondolt felújítási tervek alapján nem csak az épület homlokzata újul meg, és kap teljes belső renoválást, hanem beépítik az udvart, és új tetőt is kap az épület. Mindez 1,8 milliárd forintba kerül, és a beruházás kivitelezője az a Ferroép Zrt, amelynek tulajdonosa a kormánybiztosi feladatokat ellátó Nemesi Pál, a jobboldal korábbi szegedi polgármester-jelöltje.

 

Mind Trócsányi László, mind Görög Márta, a jogi kar dékánja, mind Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár arról beszélt az ünnepség résztvevőinek, hogy a felújítással egy modern, a 21. század követelményeinek mindenben megfelelő épületet vehetnek birtokba a jogászok jövő nyárra. 

 

 

Újra régi fényében fog ragyogni a Tisza Lajos körúti épület, és ahogy ennek kapcsán Görög Márta fogalmazott: újra a város egyik ékköve lesz a jogi kar. 

 

Az épület átadásakor, 1882-ben eredetileg polgári leányiskola működött benne, majd bíróság. Az egyemeletes épületre 1958-ban húztak fel az újabb szintet, ekkor került le róla a nemrégiben visszahelyezett kupola, amelynek legfelső pontja most 29 méter magasan áll. 

 

Az épület megújulására jellemző, hogy a korábban közel 3800 négyzetméteres belső teret 4550 négyzetméterre növelik, köszönhetően alapvetően a közösségi terek bővülésének.