Újjászületett a Belvárosi Mozi: az új filmvászon a második legnagyobb az országban

A jövőre 100 éves Belvárosi Mozi 762 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert korszerűsítésre, melyet az önkormányzat 167 millió forinttal egészített ki. Több száz meghívott vendég és érdeklődő volt kíváncsi a szerdai megnyitóra.

2019. december 18. 20:55

– Valódi örömünnep ez a mai nap, teljes egészében megújult a gyönyörű száz esztendős Belvárosi Mozi. Száz esztendeje szegedi polgárok összefogtak, és létrehoztak egy részvénytársaságot, hogy építsenek a városban egy „mozgófényképszínházat”. És 1920. szeptember 8-án meg is tartották az első előadást. A helyi sajtó azt írta, a közönség annyira várta, hogy a megnyitó előtt megtelt az épület. Akárcsak ma – mondta Botka László a megnyitón. A polgármester kiemelte, a mozi átadása óta most került sor először ilyen nagyszabású, az épület minden részletét érintő munkálatokra. Büszke lehet rá minden szegedi, hogy a Belvárosi Mozi az ország egyik legszebb, műemléki védettség alatt álló mozija.

Botka László polgármester és Segesvári László, a mozialapító Lippai Imre unokája egy mozirajongó hölgy társaságában vágta át a nemzetiszín szalagot szerdán az ország legnagyobb mozitermének bejáratánál. Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Iványi Aurél)

Az elmúlt tizenegy hónapban az épület rekonstrukciója során lezajlott az épület energetikai modernizációja. A műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve hőszigetelést kaptak a külső falak és a tetőfödémek, valamint felújították a nyílászárókat. A tetőre 150 négyzetméternyi napelem panel került. Az energetikai beruházásnak köszönhetően 45 százalékos gáz- és villamosenergia megtakarítás érhető el. Szintén az energiatakarékosság jegyében megújult a szellőztetőrendszer és a világítás is.

A legszembetűnőbb változás, hogy az átalakítások során tágas terek nyíltak meg a látogatóközönségnek. A falak és berendezések világos, visszafogott színvilága a régi idők eleganciáját idézi. Újdonság, hogy az ötszintes épület a pincétől a padlásig akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.

Az ország legnagyobb moziterme, a Zsigmond Vilmos terem XXI. századi hangrendszert, hangszigetelést és vetítővásznat kapott. Az új filmvászon jelenleg a második legnagyobb mozivászon hazánkban. Nagyobb lett a színpad is, ami a koncerteknek és élő előadásoknak biztosít kedvezőbb feltételeket A falakat új burkolat borítja, a nézők kényelmét vadonatúj, királykék székek szolgálják. A Balázs Béla terem és a Csőke József terem ezentúl belülről, közvetlenül is elérhető lesz a nézőknek.

Tavaszra, a fejlesztés második ütemében elkészülnek a turisztikai látványosságok és megnyílik a VR (azaz virtuális) Mozi és Filmes Élménytár, valamint egy VR Game Room (virtuális játéktér) is helyet kap az épületben.

A megnyitó napján a Star Wars záró epizódjának a Skywalker Korának a premier előtti vetítése a Csillagok háborúja rajongóknak külön örömet jelentett.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját a megnyitóról!