Ujhelyi: Több pénzt kell fordítani az egészségügyre! Szelényi Zoltán: Semmelweis-napon zárják be a traumatológiát Orosházán

A költségvetési források növelését, a minőségbiztosítás és átláthatóság megteremtését kérte az egészségügyben Szelényi Zoltán sebész főorvos Ujhelyi István európai parlamenti  képviselővel közösen pénteken.
Cservenák Zoltán

2022. július 01. 11:16

Ujhelyi: Több pénzt kell fordítani az egészségügyre! Szelényi Zoltán: Semmelweis-napon zárják be a traumatológiát Orosházán

Épp a magyar egészségügy ünnepén, a mai napon zárják be határozatlan időre az orosházi kórház traumatológiai osztályát 

 

– jelentette be a részleget az elmúlt tíz évben irányító Dr. Szelényi Zoltán a Semmelweis-nap alkalmából Ujhelyi István, az MSZP–Párbeszéd EP-képviselővel közösen tartott online sajtótájékoztatóján.

 

A főorvos elmondta, 2010 után az egészségügyre fordított költések a GDP 5 százalékról 4,7 százalékra csökkentek, ami régiós szinten is a legalacsonyabb. Megjegyezte, tavaly 6,4 százalékra javult ez az arány, a többletet azonban koronavírus-járvány miatti beszerzések adják.

 

Szelényi Zoltán azt kérte, emeljék a GDP 7 százalékára az egészségügyi ráfordításokat, emellett megfelelő minőségbiztosítást is javasolt, mivel a magyar lakosság egészségügyi mutatói rendkívül rosszak, alacsony az egészségben eltöltött évek száma. Hozzátette: támogatja, hogy az egységes európai egészségügyi unió keretében meghatározzák az egészségügyi minimumfeltételeket és azt, hogy legyen látható, mennyi pénzért mit kap a páciens, ha egészségügyi ellátást vesz igénybe.

 

Szelényi Zoltán javasolta az átláthatóságot is, hozzátéve, hogy az különösen a járványadatokkal kapcsolatosan hiányzott. Sürgette az egészségügy évtizedek óta húzódó rendszerszintű átalakítását is.

 

A szocialista Ujhelyi István szerint az egészségügy a legkomolyabb válságágazata a magyar közigazgatásnak. 

 

Beszámolt arról, hogy ő az európai egészségügyi unió egyik kezdeményezője és javaslatára csütörtökön új egészségügyi kerekasztal alakult az EP-ben, többi között az európai orvosok, kórházak és gyógyszerészek szakmai érdekképviseleteinek közreműködésével. A céljuk, hogy egységes álláspontot közvetítsenek a jövőben az európai intézményeknek, például az európai egészségügyi unió megvalósításával kapcsolatban, amely minden tagállamban minimumkövetelményeket támasztana az ellátórendszerekkel szemben.

 

Ujhelyi találkozót kezdeményezett az egészségügyért felelős Pintér Sándor belügyminiszterrel, a találkozó a napokban létre is jön.