Ujhelyi: Ősztől újabb tízezer európai fiatal utazhat az EU-ban egy hónapon át az ingyenes InterRail-vonatbérletel

A programot 2021 után tovább bővíthetik – mondta a szocialista EP-képviselő a Sziget fesztiválon hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

2018. augusztus 14. 02:14

Ujhelyi: Ősztől újabb tízezer európai fiatal utazhat az EU-ban egy hónapon át az ingyenes InterRail-vonatbérletel

Idén mintegy háromszáz, 18. évét betöltött magyar fiatal pályázott sikeresen az InterRailre – mondta Ujhelyi István, a #DiscoverEU program egyik mentora. Elmondta azt is, kezdeményezi, hogy ne csak az EU, hanem hazai költségvetésből a kormány és az Országgyűlés is támogassa a programot: 9 milliárd forintból több tízezer magyar fiatal élvezhetné ezt a lehetőséget.

Azt is el szeretné érni, hogy a kormány turisztikai forrásokat szánjon európai fiatalok számára ingyenes InterRail-bérlettel megismerni Magyarországot, a magyar kultúrát – fejtette ki.

Hozzátette: az itthon Szabad Európa-kártyaként meghirdetett program akkor segít a fiataloknak megismerni Európát, amikor az unió politikai vezetői egymást közti feszültségeket gerjesztenek. Kitért arra, hogy a program idei első évében szeptember végéig 10 826 európai fiatal utazik az InterRail-bérlettel, amellyel bejárhatják Európát.

Mint elhangzott, minden az Európai Bizottság előterjesztésében a 2021 után nyíló hétéves uniós költségvetési időszakban már évi százmillió, összesen 700 millió euró (mintegy 227 millió forint) juthat a #DiscoverEU-programra.

„Ez komoly előrelépés, hiszen az idei uniós költségvetési keret még csak 12 millió euró volt”

– hangsúlyozta. 

Ujhelyi István szólt arról, hogy Magyarország az egyik legjobb volt a programra pályázó országok között, a kvóta alapján kiosztható bérletekhez képest tízszeres volt a jelentkezők száma, így – fűzte hozzá – a következő években emelni kell a kvótát.

Az EP-képviselő szokása szerint élőben közvetítette a sajtótájékoztatóját a Facebookon, így az itt visszanézhető: