Ujhelyi: Orbánék nem kérik az unió 900 milliós támogatását, amiből ingyenes teszteket adhattak volna a magyaroknak

Minek is, a törzsfőnök megmondta, hogy a teszt nem jó semmire, csak az oltás.
Cservenák Zoltán

2022. január 29. 12:22

Ujhelyi: Orbánék nem kérik az unió 900 milliós támogatását, amiből ingyenes teszteket adhattak volna a magyaroknak

Bicskanyitogatónak és undorítónak nevezte szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szegedi szocialista EP-képviselő, hogy míg állítása szerint a fideszes politikusok és gazdasági környezetük „milliárdokat nyerészkednek” a járványkezelésen, addig ugyanezek a szereplők nem mutattak együttérzést a szerényebb jövedelmű magyar emberek iránt és például lemondtak egy olyan 900 millió forintos uniós keretről, amelyből ingyenes vagy olcsó covid-teszteket biztosíthattak volna sok ezer magyar állampolgárnak.

 

Miközben Magyarországon a hatósági áron kapható PCR-teszt is nagyon sokba kerül, 19 ezer 500 forint, addig más országokban – a „hanyatló” Nyugaton – sok esetben ingyen vagy kedvezményesen adják a lakosságnak a teszteket a védekezés sikere érdekében. 

 

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy miután a magas árak miatt a legtöbb családnak súlyos kiadást jelent rendszeres teszteket végeztetni, ezért legtöbben nem is teszik. 

 

Sok százezren vannak olyanok is, akik nem rendelkeznek európai covid-igazolvánnyal, mert például keleti oltóanyagot kaptak és a kormány tehetetlensége miatt ezért költséges teszteket kell végeztetniük, ha munkavállalás, családlátogatás, tanulás vagy épp ingázás miatt határátlépésre kényszerülnek. 

 

Ujhelyi a sajtótájékoztatón közölte: ezért kezdeményezte korábban, hogy legyen egy olyan uniós pénzügyi alap, amely ezeknek az érintetteknek a kormányokon keresztül kedvezményes vagy épp ingyenes hozzáférést biztosít az utazási korlátozások miatt kényszerűen elvégezni szükséges tesztekhez.

 

A szocialista EP-képviselő elmondta: 100 millió eurót különített el az Európai Bizottság erre a célra, amelyből nagyságrendileg 900 millió forintnyi összeget ítéltek meg Magyarország számára.  

Miután a magyar kormány hallgatott erről a lehetőségről, ezért neki kellett kiderítenie az ügy részleteit. Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott levelezése alapján lett világos, hogy eredetileg húsz tagállam jelezte részvételét a programban, aminek részeként a brüsszeli testület azt is meghatározta: ebből a pénzből milyen átalányösszeg alapján, egyébként a magyar hatósági árnál olcsóbban vásárolhatnak a kormányok teszteket. 

 

„Miután október végén lejárt a program és a kormányoknak el kellett számolnia a lehívott összeg elköltésével, ezért közérdekű adatigényléssel fordultam a kormány majd minden szervéhez, hogy megtudjam miként használták fel ezt a lehetőséget, de szokás szerint semmilyen választ nem kaptam” 

 

– fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón is ezzel kapcsolatban csak annyit reagált: a 900 millió „nem nagy összeg”, de nincs információja a programról, ezért majd „utánanéz”. Az MSZP európai parlamenti képviselőjének közlése szerint a Miniszterelnökség azóta sem válaszolt neki az ügyben, így kénytelen volt az Európai Bizottságtól érdemi válaszokat begyűjteni.  

 

Hosszas egyeztetés után a bizottság illetékes főigazgatója levélben tájékoztatta arról, hogy a magyar kormány végül visszalépett és egyetlen forintot sem igényelt ebből a lehívható keretből – közölte Újhelyi.

 

„Felfoghatatlan őrültség, elképesztő felelőtlenség! Mit képzel magáról ez a kormányzat? Én értem, hogy nekik, a tisztségviselőiknek, a hat rendőrrel meg nénós kocsival közlekedő Müller Cecíliának és a minisztereiknek nincsen szüksége ilyen uniós segítségre, de magyarok százezreinek kellett volna ez a támogatás” 

 

– fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: elvárja a kormánytól, hogy mielőbb érdemben magyarázzák meg, miért nem használták fel ezt a forrást a magyar emberek érdekében. Az MSZP politikusa úgy vélte, hogy a Fidesz-kormány csak azért nem hívta le ezt a keretet, mert erre nem lehetett „fideszes árrést” rátenni, nem lehetett a beszerzésen nyerészkedni, hiszen tételesen el kellett volna számolni az Európai Unió felé, így pedig a fideszes döntéshozóknak már egyszerűen nem érte meg.

 

 

Elismerték, de nem úgy

 

A Népszava pénteken rákérdezett a Miniszterelnökségnél arra, miért mondtak le a támogatásról. A lapnak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) válaszolt, és nem vitatta, hogy valóban lemondtak erről a forrásról. Ezt egészen sajátos módon magyarázták. Azt írták: 

 

„A projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális Covid-igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét.”