Ujhelyi: Orbán az európai béke egyik sírásója

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, ezúttal a Stop Soros!-törvénycsomag miatt. Szeged EP-képviselője, Ujhelyi István szerint Orbán Viktor játszmái már az Unió békéjét, biztonságát kezdik veszélyeztetni.

2018. július 21. 17:59

Ujhelyi: Orbán az európai béke egyik sírásója

Az EP-képviselő telefoninterjút adott honlapunknak, a kötelezettségszegési eljárás apropóján. Ujhelyi úgy látja, nagyon rossz úton indult el Orbán, „visszafordulni nem fog tudni ebből a politikából, ennek az útnak a végén az Unióból való kilépés van. Ne feledjük, ha most jelentkeznénk az Unióba, nem vennének föl. Orbán úgy járhat, ha nincs is benne a stratégiájában a kifarolás, hogy itthoni rajongóinak köszönhetően kellene így döntenie. Nagy-Britanniában is gyakorlatilag ez történt, senki nem számított rá a brit EP-képviselők közül.

Addig Brüsszelezik itthon, amíg egyszer csak a magyar társadalom elfelejti, hogy kell nekünk a biztonság, az európai támogatás, a határok nélküli közösség. Egyszer csak többen lesznek azok, akik azt mondják, ha igaz, amit Orbán mond, ha árt nekünk Brüsszel, akkor lépjünk ki az Unióból.

Ez egy rendkívül veszélyes játék. Ennek semmi köze a 90 éves Soros Györgyhöz, nincs köze a kvótákhoz, az európai biztonságról és együttműködésről van szó.

Néppárti képviselőtársaim mondják nem egyszer a fideszes EP-képviselőkről, hogy milyen jól dolgoznak a különböző szakbizottságokban. Nem lesz, nincs itt semmi baj, nyugtatnak mindig. Csakhogy amikor ezek a fideszes képviselők, amikor hazajönnek Brüsszelből, akkor valahogy mindig relativizálódnak az uniós intézmények.

A miniszterelnök most már szándékosan provokálja az EU intézményeit. Rájött, így folyamatosan szereplője tud lenni a nagypolitikának. Lehet, hogy valóban történelmi figura, de így hosszú távon könnyen a történelem negatív lapjaira kerülhet. Pont azért, mert az európai béke egyik sírásója.

A fideszes „szakértő” szerint

Mráz Ágoston Sámuel az M1 aktuális csatornán azt mondta: az eljárás egyik oka, hogy „feloldhatatlan érdek- és értékellentét van az Európai Bizottság és Magyarország között. Nagyon máshogy gondolkodik az illegális bevándorlásról Brüsszel és Budapest”. A másik ok, hogy ez a bizottság egy év múlva már nem lesz hivatalban. Május 25-én választás lesz, és egy új bizottság fog felállni. Ezért most az utolsó néhány hónapban „minden erejüket összeszedik” Magyarország ellen, és bebizonyítják, hogy a kettős mérce létezik.

Azt se feledjük, mi magunk vagyunk az Európai Unió, az európai intézmények. És közben ezekről az intézményekről itthon egy elképesztően hazug kormányzati propaganda árad. Az Európai Bíróság előbb-utóbb kénytelen lesz pénzbüntetésre ítélni Magyarországot.

Képzeljük el azt, hogy mondjuk Szőregen a Szerb utca lakói úgy döntenek, nem tekintik magukra érvényesnek a szegedi közgyűlés által hozott különböző rendeleteket, nem tekintik érvényesnek a magyar jogrendet. Ekkor a bíróság megállapítani, nem tehetnek ilyet az ott lakók, hiszen részei a magyar államnak. Ennek ellenére a Szerb utcaiak azt mondanák, »kit érdekel a bíróság döntése?!« Ez ennek ellenére törvénysértő magatartás volna, akárhogy erősködnek a lakosok. Valami ilyesmit játszik Orbán velünk, nagyban. Egy nemzetközi intézményrendszer, egy közösség része vagyunk, mi akartunk annak idején azok lenni, vonatkoznak ránk is a szabályok, előírások, ennek ellenére most szembe megyünk velük. Veszélyeztetjük az Unió békéjét, biztonságát, de közben a pénzük nagyon is kell! Itt tartunk...”

gszl

Vélemények

mutasd mind