Ujhelyi: Nincs mire várni, nincs kire várni, most jött el a pillanat a fordulatra

Magunkon kell kezdeni a változást és a változtatást ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a változást akarók tömegeihez, hogy sikeresebben és hitelesebben tudjuk képviselni saját választóinkat – írja hagyományos vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István, az MSZP Európa Parlamenti képviselője.
Vass Imre

2022. április 24. 11:44

Ujhelyi: Nincs mire várni, nincs kire várni, most jött el a
pillanat a fordulatra

A politikus felidézi, hogy fiatal kamaszként lépett be az MSZP tagjai közé, amelyet ma is élete egyik legfontosabb közösségének tart; amelytől sokat kapott és „amelynek reményeim szerint legalább ugyanennyit vissza is tudtam adni az elmúlt évek során.”

 

Ujhelyi szerint megérett az idő a Magyar Szocialista Párt megreformálására, átalakítására. 

 

„A negyedik kétharmados Fidesz-győzelem egyértelművé tette mindannyiunk számára, hogy nem jobban és erősebben kell küzdenünk az igazunkért, hanem egészen másképp. A ’cölöpöket’ meghagyva, de az alapokig vissza kell bontani az építményt.” 

 

A képviselő a párt szombati választmányi ülésén konkrét javaslatokat ismertetett, hogyan is képzeli el a megújulást. Szerinte javaslata „megfelelő kiindulópont, kezdeti kapaszkodó lehet a közösségünk újjászületéséhez.”

 

„Immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség. El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott. Az értékeink és érdemeink szilárdan megmaradtak, ezek világos és egyértelmű útmutatást is adnak, ahhoz azonban, hogy a szociáldemokrata közösségünk megerősödjön és érdemben befolyásolni tudja a közéletet – teljesen új alapokon kell megkezdenünk az építkezést. 

 

Fel kell vállalnunk bizonyos tabuk, így például a harminchárom éves brandhez való ragaszkodás vagy a nagypárti működési reflexek elengedését. A valóságra és a jelenre kell reagálnunk, hogy a jövőt tervezni tudjuk. Ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű, ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a kaspóval együtt kell kidobni: inkább új földet kell hozni, friss vízzel megöntözni és egy új virágot elültetni. Esélyt kell adnunk a változásra, esélyt a közös hazának és esélyt az igazságosabb társadalom megteremtésének. Esélyt a százharminckét éves múltra visszatekintő magyar szociáldemokrácia reneszánszának.” – írja Ujhelyi.

 

A képviselő úgy látja a Magyar Szocialista Pártnak egy olyan szociáldemokrata közösséggé kell átalakulnia, amely „már új nevében is hordozza az értékválasztást és mindazt, amit a választóin keresztül Magyarországnak biztosítani akar: esélyt.” 

 

Éppen ezért az javasolja, hogy az új közösség neve „Esély” legyen, „amely kis, hálózatba kapcsolódó helyi közösségein keresztül nemcsak viszi, de hozza is az üzeneteket és a politikai elvárásokat. Olyan aktív közösségként látom a pártom jövőjét, amely konkrét ügyek és kézzel fogható vállalások mentén képviseli a választóit.”

 

„Nincs mire várni, nincs kire várni, most jött el a pillanat a fordulatra” - írja a nyílt levélben Ujhelyi István, aki azt is bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban folytatja országjárását és további javaslatokat, javító észrevételeket, támogatókat gyűjt az általa felvázolt elképzeléshez.