Ujhelyi: nem szabad leállítani a napelem-programot hazánkban

Az egész Európia Unió és a tagállamok azon dolgoznak, hogy milyen módon lehetne felgyorsítani a megújuló energiákra való átállást. Közben a magyar kormány éppen ellentétesen cselekszik és a szélenergia használatának akadályozása után most egyeztetés nélkül, teljesen váratlanul döntött a napelem-program felfüggesztéséről, illetve ellehetetlenítéséről.
Vass Imre

2022. október 19. 10:44

Ujhelyi: nem szabad leállítani a napelem-programot hazánkban

Ujhelyi István EP-képviselő mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormány döntése miatt „brutális a felháborodás és az értetlenség” az Európai Parlament energiapolitikával és a zöld átállással foglakozó munkacsoportjaiban.

 

A politikus hangsúlyozta az EU hiába jelezte az elmúlt tizenkét évben a magyar kormánynak az átállás szükségességét, a Fidesz nem készült fel erre az eshetőségre és nem tette alkalmassá arra a hálózati rendszert, hogy be tudja táplálni a nagy mennyiségű háztartási napelemek energiatermelését; részben ezért is kellett leállítani a programot. 

 

Ujhelyi szerint a pályázat felfüggesztése azonban nem megoldás, ehelyett egy világos ütemtervre lenne szükség a hálózat fejlesztése kapcsán. 

 

A politikus hangsúlyozta, a magyar kormánynak pedig „kutya kötelessége” lenne saját forrásokból tovább finanszírozni a pályázatokat. Úgy gondolja, hogy például az egyik fővárosi sportcsarnoknak nyújtott milliárdos MVM-támogatást is inkább erre a célra felhasználni. 

 

 

Hozzátette, amint a kormány meg tud állapodni az Unióval a jelenleg befagyott források folyósításáról, úgy utólag be lehet nyújtani a számlákat Brüsszelnek, amely nyilván készségesen ki is fizeti majd a lakossági fejlesztések költségeit.

 

„Sem a magyar lakosság, sem a Nap, de végképp nem az Európai Unió tehet arról, hogy a magyar kormány korrupciója, pofátlansága, valamint a brüsszeli arcoskodása és harcoskodása miatt befagytak a nekünk járó források, ez kizárólag a magyar kormány felelőssége. 

 

A pályázat leállítása nemcsak az EU által közösen, a magyar kormány által is elfogadott energiastratégiával megy szembe, de a magyar kormány által kidolgozott saját energiastratégiával is, amelynek ugyanúgy célja, hogy például napelemek minél gyorsabb telepítésével védjük a környezetünket és függetlenedjünk az orosz fosszilis energiától” – fogalmazott Ujhelyi István. 

 

Az EP-képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy gondolja újra döntését a felfüggesztett napelem-programmal kapcsolatban, ne zsarolja tovább ezzel az Uniót, illetve mutassa be azt az ütemtervet, amely alapján mielőbb alkalmassá lehet tenni a hazai energiahálózatot a háztartási napelemekből származó termelés betáplálására és így, azok költséghatékony működtetésére.

 

Címlapon

mutasd mind