Ujhelyi: Miért kapott fideszes aranyvízumot az orosz hírszerzés vezetőjének családja?!

Több mint egy hete küldött levelet az Orbán-kormány érintett minisztériumainak, a kormányfőnek és a kormányszóvivőnek, Ujhelyi István EP-képviselő, amelyben arról érdeklődött, hogy miért kapott fideszes aranyvízumot a putyini orosz kormányzat külföldi hírszerzésért felelős vezetőjének rokonsága. Választ még sehonnan sem kapott.
Vass Imre

2022. március 27. 10:37

Ujhelyi: Miért kapott fideszes aranyvízumot az orosz
hírszerzés vezetőjének családja?!

Az orosz agresszió következményeként az Európai Unió számos szankciót fogadott már el a tagállami vezetőkkel közösen, így a magyar kormány egyetértésével és támogatásával. Többek között magas rangú orosz vezetők vízumtilalommal és vagyon-befagyasztással történő szankcionálását is. Ezen vezetők között szerepel például Szergej Nariskin, az orosz duma elnöke, aki 2016 óta a Külföldi Hírszerző Szolgálat irányítója is egyben. Tudható, hogy Nariskin - aki egyébként az évek óta tartó ukrán válság kezdete óta az unió „feketelistáján” szerepel - részese, sőt aktív irányítója a mostani orosz katonai agressziónak, illetve az azt övező dezinformációs és egyéb titkosszolgálati műveleteknek. 

 

Korábban számos híradás szólt arról, hogy Szergej Nariskin rokonai (fia, Andrej, valamint menye és unokái) bevásároltak a Fidesz-kormány által meghirdetett letelepedési kötvényekből, az úgynevezett „arany-vízumokból” és ennek köszönhetően magyar, vagyis uniós iratokhoz jutottak. A magyar bevándorlási hivatal korábban elismerte, hogy Andrej Nariskin az ügyfelük volt, az ügy részletei azonban továbbra is tisztázatlanok.  

 

– írja vasárnapi nyílt levelében a képviselő.

 

Ujhelyi hangsúlyozza, a Fidesz-kormánynak azonnal érdemi válaszokat kell adnia arra, hogy miért nem vizsgálták eddig felül azokat a korábban – a letelepedési kötvényprogram keretében – kiadott dokumentumokat, amelyeket a jelenlegi, háborús agresszor orosz vezetéshez köthető személyek kaptak, valamint arra, hogy a közös uniós szankciós politika részeként mikor fogja visszavonni vagy felfüggeszteni ezeket az engedélyeket.

 

A képviselő arra is választ vár, hogy pontosan hány olyan személy van, akik bármilyen módon köthetőek a jelenlegi orosz állami vezetéshez és „ügyfelei” voltak a magyar kormány letelepedési programjának és ennek van-e bármilyen nemzetbiztonsági kockázat.

 

A politikus szerint arra is felelnie kell a kormánynak, miért nem függeszti fel a budapesti székhelyű, (kémtevékenységgel is összefüggésbe hozott) orosz érdekeltségű Nemzetközi Befektetési Bank vezetőinek és munkatársainak – eredetileg is teljességgel indokolhatatlan módon biztosított – teljes körű diplomáciai mentességét.

 

Ujhelyi úgy látja, Orbán Viktor titkon szövetkezik, együttműködik az orosz agresszorokkal és kiskapukat nyit számukra. Ez, különösen a jelen helyzetben, teljességgel vállalhatatlan és életveszélyes! – hangsúlyozza a politikus.