Ujhelyi Istvánnak kiadták az adatokat: összesen 16 ezer 863 lélegeztetőgépet vett Szijjártó Péter minisztériuma

Csak éppen azt felejtették elküldeni Szijjártóék, hogy mit, mennyiért vettek. Az adatokat közérdekű adatigényléssel szerezte meg a szegedi európai parlamenti képviselő. A listában 231 millió 166 ezer 103 tételről csak annyit írnak, hogy egyéb védőfelszerelés.

2020. október 10. 13:03

Ujhelyi Istvánnak kiadták az adatokat: összesen 16 ezer 863 lélegeztetőgépet vett Szijjártó Péter minisztériuma

Ujhelyi István nyilvánosságra hozta azt a listát, amit a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapott. A gyűjtésből az is kiderül, hogy a 16 ezer 863 gépből 418 darab nem invazív légzést segítő eszköz, egyszerűbben fogalmazva olyan gép, aminél nem dugnak le csövet a beteg légcsövén. Ezek csupán azoknál használhatók, akik nincsenek közvetlen életveszélyben, mert a gépek csak mérsékelt nyomással tudják segíteni a légzést.

A listán semmilyen árat nem tüntetett fel a Szijjártó-minisztérium, így nem lehe tudni, hogy az egyes cégek mennyi adóforintból vásárolták a beszerzett tételeket.

Ujhelyi István azt írja, amikor legutóbb a járványügyi védekezéshez szükséges eszközök sok százmilliárdos beszerzéséről kérdezte a Szijjártó-minisztériumot, először csak a cégek névsorát küldték el, amiktől vagy amiken keresztül a kormány vásárolt. Ezt mostanra sikerült kiegészíteni az eszközök darabszámával.

„Azt, hogy mennyit, pontosan mit és részletesen lebontva, hogy mennyiért, már elfelejtették hozzátenni. Néhány napja elküldtem tehát egy újabb közérdekű adatigénylést, mert továbbra is állítom, hogy a magyar adófizetőknek joga van tudni, hogy miként költött el a kormány ilyen temérdek összeget” – írja a szocialista politikus.

Ujhelyi azt is nehezményezi, hogy még mindig van némi homály a listán, hiszen az „egyéb védőfelszerelések” kategóriát nem bontották szét a minisztériumnál, így nem tudni, hogy ebben milyen eszközök vannak, és mi, mennyibe került”.

Összesen 231 millió 166 ezer 103 egyéb védőfelszerelésről van szó, de nem részletezik, hogy mik ezek pontosan.

„Őszintén nem értem, hogy ha nincs titkolni való sumákság ezekben a közbeszerzésekben, akkor miért ez a folyamatos és felesleges ködösítés. Az átláthatóság és a hitelesség különösen felértékelődik egy ilyen súlyos járványhelyzetben”

– teszi hozzá Ujhelyi István.

Ezt nézze meg!

Külgazdasági siker: harmincszor drágábban vettünk lélegeztetőgépeket, mint a németek

Pénzégetés a koronavírus-járvány kellős közepén: így szórt el az Orbán-kormány milliárdokat lélegeztetőgépekre, amiket soha, sehol nem használnak

Intenzíves szakorvos: nem igaz, hogy senki nem marad ellátatlanul, és az sem igaz, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre

Orbán Viktor nem igazán volt kíváncsi arra, hogy lesz-e elég szakember a lélegeztetőgépek mellett – videó

Elkészültek a Magyarországon gyártott lélegeztetőgépek

Címlapon

mutasd mind