Ujhelyi István: Újabb 61 ezer európai, köztük 1274 magyar fiatal kap ingyen vasúti bérletet

Nem a tramtrainre.
Cservenák Zoltán

2022. január 08. 08:55

Ujhelyi István: Újabb 61 ezer európai, köztük 1274 magyar fiatal kap ingyen vasúti bérletet

A 2021 októberében közzétett pályázaton indult 18 és 20 év közötti európai fiatal közül 60 ezer 950-en kaptak ingyenes uniós vasúti bérletet az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében; Magyarországról 1274-en juthatnak egyhónapos, ingyenes vonatbérlethez – közölte az Európai Bizottság pénteken.

 

A program mentora Ujhelyi István szegedi európai parlamenti képviselő. A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor volt uniós biztos is jelentős szerepet játszottak. A program kezdete óta megközelítőleg 700 ezer jelentkező volt a pályázatok során, közülük 130 ezer európai fiatal élhetett is már az utazási lehetőséggel. A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert: például az Európai Nívó Díjat.

 

 

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt.

 

Az uniós bizottsági tájékoztatás szerint, mivel továbbra is bizonytalan a világjárvány alakulása, egy új mobil utazási igazolvány révén az Európai Unió minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosít. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek.

 

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben repülőjegyre is felhasználható az igazolvány.

 

Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

 

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője azt közölte, az uniós vasúti bérletre több mint hétszeres volt a túljelentkezés Magyarországon. Az októberi pályázati fordulóban 8203 magyar fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük 1274-en juthattak egyhónapos, ingyenes vonatbérlethez. Az eddig lezajlott öt pályázati körben 2653 magyar fiatal kapott ingyenes utazási igazolványt.

 

A 2018-ban indított uniós program ez idáig mintegy 130 ezer ingyenes utazási bérletet finanszírozott. A következő pályázati fordulót 2022 tavaszán hirdetik meg.