Ujhelyi István: új nemzeti tervre van szükség az uniós helyreállítás alap felhasználására

A szocialisták EP-képviselője szerint a magyar kormánynak sürgősen változtatnia kell, és egy új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie.
Kékes Viktória

2022. május 12. 11:20

Ujhelyi István: új nemzeti tervre van szükség az uniós helyreállítás alap felhasználására

Ujhelyi István arra emlékeztet: éppen egy évvel ezelőtt adta le a magyar kormány Brüsszelnek az uniós helyreállítási alap felhasználását tartalmazó nemzeti tervet. Ezt azonban az Európai Bizottság a mai napig nem hagyta jóvá. 

 

A szocialisták európai parlamenti képviselője szerint a Fidesz-kormány által beadott tervezet ugyanis sem tartalmában, sem pedig az érdemi és széleskörű konzultációt nélkülöző elfogadásában nem felelt meg az elvárásoknak, de a források befagyasztásához hozzájárultak az azóta is fennálló jogállami kifogások is. 

 

Pedig a helyreállítási alapból Magyarországnak mintegy 2500 milliárd forintnyi uniós pénz járna, de az Európai Bizottságnak beadott 26 tagállami tervezetből a lengyelt és a magyart nem fogadták még el. Szomszédaink viszont már jelentős összegekhez jutottak hozzá: Románia 700 milliárd, Szlovákia 310 milliárd, míg például Horvátország 311 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást hívott le és használt már fel.

 

 

 Ujhelyi szerint


„A magyar kormánynak sürgősen változtatnia kell, egy új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie.”

 

A baloldal európai parlamenti képviselőjeként konkrét javaslatot is megfogalmaz. Szerinte az eredeti dokumentumban szereplő vállalások helyett három ügynek kell kiemelt politikai figyelmet kapnia:

1,  az „örök rezsicsökkentés” megvalósításnak, vagyis az energiahatékonyság és a lakóingatlanok tömeges, célzott korszerűsítésének,

2, a rászorultsági alapon felvehető élelmiszer-kuponok bevezetésének az alapvető élelmiszerek meghatározott körében,

3, és egy azonnali, ezermilliárdos fejlesztésre az egészségügyben, elsősorban a humánerőforrás oldalán, vagyis bérfejlesztésre és a munkakörülmények javítására.

 

Ujhelyi elvárja, hogy a kormány az  új nemzeti tervről – korábbi gyakorlatával szemben – egyeztetéseket folytasson az önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel, és a dokumentumot csak ezután véglegesítse. Amennyiben a kormány ezeknek eleget tesz, Ujhelyi azt ígéri, magyar EP-képviselőként támogatni fogja a források mielőbbi elérését.