Ujhelyi István: szerény javaslatok Németh rezsibiztos Szilárdnak

Garai Szakács László

2022. június 01. 10:19


        Ujhelyi István: szerény javaslatok
Németh rezsibiztos Szilárdnak

– Az MSZP szakértői elkészítették az „örök rezsicsökkentésről” szóló javaslatcsomagot; ha győztünk volna a választáson, most ez lenne az első, amit megvalósítanánk – mondta Ujhelyi István a Facebook-oldalán. Szeged európai parlamenti képviselője közölte: azt várja a kormánytól és a nemrég kinevezett régi-új rezsibiztos Németh Szilárdtól, hogy fogadják be és mielőbb valósítsák meg az erre vonatkozó javaslatokat.

 

Ujhelyi szerint a kormányzat hazudott, amikor azt állította: azért kellett harcolni az uniós szankciók ellen, mert azzal a rezsicsökkentést védték meg, holott a mostani blokád az orosz olajimportról szólt, nem pedig az elektromos áram, a földgáz vagy a vízhasználat árának módosulásáról. 

 

Ujhelyi emlékeztetett, hogy az olajembargóról szóló eredeti szankciós csomagot a kormánnyal megegyező módon elutasította, mondván nem voltak meg a megfelelő garanciák az orosz függőség miatt kitett tagállamok helyzetének rendezésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Fidesz a hatalomra kerülése előtt még az utolsó ellenzéki választási programjában maga is az orosz függőség mielőbbi felszámolására tett vállalásokat, a kormányzati tizenkét évük alatt azonban kétharmados felhatalmazással sem tettek érdemben semmit, sőt – ahogy Ujhelyi fogalmazott – „sötét üzletekkel” még inkább függővé tették Magyarországot az orosz energiahordozóktól.

 

Ujhelyi István szerint Magyarországnak a háborútól függetlenül is az az érdeke, hogy felszámolja az energiafüggőségét és jelentősen növelje a most szégyenteljesen alacsony hányadát a megújuló és zöld forrásoknak az úgynevezett energiamixben. Az MSZP politikusa Szegedet hozta fel példának, ahol már 25 ezer háztartásban geotermikus energiával fűtenek; ezt szerinte számos más önkormányzat is örömmel bevezetné, ha ehhez megfelelő támogatást kapna az államtól, akár az uniós források terhére.

 

Az MSZP javaslata szerint megnyílik az esély az „örök rezsicsökkentés” megvalósítására is, amelynek részeként ezer-milliárdokat fordítanának az uniós fejlesztési pénzekből a magánházak, lakások, bérházak, panel lakótelepek és közintézmények teljes energia-korszerűsítésére, ezzel 50-60 százalékos, úgynevezett örökös rezsicsökkentést elérve. Szeged EP-képviselője ugyanakkor rámutatott, hogy a mostani rezsicsökkentési politika igazságtalan és fenntarthatatlan, hiszen „a gazdagok is olcsón fűthetik az úszómedencéiket”, a különbözetet ráadásul ugyanúgy az adófizetők kasszájából fizeti az állam. Viszont rossz hír, hogy az átalakításokra is lehívható források jelenleg a jogállamisági vita miatt továbbra is befagyva várnak Brüsszelben.

 

Ameddig a korrupció, a jogállamisági elvek megsértése és az illiberális kormányzat bűnei fennállnak, addig ezek a források szinte bizonyosan – legalábbis részben – befagyva maradnak. Ujhelyi szerint tehát először rendezni kell a támogatások elérhetőségét, majd a felszabaduló uniós pénzekből megvalósítani az átfogó és tartós energiakorszerűsítési programot Magyarországon.

 

„Hajrá, Németh Szilárd! Birkózzon meg a feladattal! Ha kíváncsi a javaslatainkra, akkor megtalál” – mondta Ujhelyi István bejelentkezése végén.

 

Címlapon

mutasd mind