Ujhelyi István: szabadon utazhatnak az Európai Unióban a keleti oltóanyaggal oltottak is

Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, teljes jogú tulajdonosa lesz az egységes, uniós covid-igazolványnak – jelentette be Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.
Kékes Viktória

2022. február 02. 10:03

Ujhelyi István: szabadon utazhatnak az Európai Unióban a keleti oltóanyaggal oltottak is

Az MSZP EP-képviselője közölte: mindez azután nyert megerősítést, hogy hivatalos jogértelmezést kért az Európai Bizottságtól a hatályos szabályokat illetően, amelynek eredményeként előbb írásban, majd egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatást kapott a keleti oltások elfogadásáról Didier Reynders igazságügyi biztostól. 

 

 

"Ez egy sokak által régóta várt hír. Amit ígértem, végigküzdöttem és eredménnyel jártam. Amit a kormány elbaltázott, azt én helyre tettem” – fogalmazott Ujhelyi, emlékeztetve arra, hogy korábban számos alkalommal lobbizott a kormánynál és az európai intézményeknél is a sok százezer magyart érintő probléma megoldása érdekében, de mint mondta: nyitottságot és együttműködést csak az európai döntéshozóknál tapasztalt az ügyben.  

 

Ujhelyi bejelentése szerint Didier Reynders világossá tette a számára, hogy minden uniós tagállamnak kötelező a korlátozás-, vagyis költséges teszteléstől mentes beutazás feltételeként elfogadni az egy-, vagy két keleti oltóanyagra beadott uniós vakcinákat az érintett magyarok esetében. 

 

Zöld lámpa fog tehát világítani az ellenőrző applikációkban azoknak, akiknek nemrég a két keleti oltásra még pirosan villogott.

 

 

Ujhelyi arra kér minden érintettet, hogy ha ennek ellenére bárkinek korlátozzák a szabad beutazását valahol, arról értesítse a szocialisták EP-képviselőjét, mert az adott tagállam ebben az esetben megsérti a hatályos uniós szabályokat. 

 

Ujhelyi István elmondta azt is, hogy az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkező személyek uniós covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható. 

 

Az MSZP képviselője örömhírnek nevezte a bejelentést, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról (étterem, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak és eltérhetnek egymástól. 

 

A bejelentés végén az ellenzéki képviselő felszólította a kormányt, hogy a jövőben a magyar állampolgárok érdekeit nézze. Véleménye szerint az, hogy a kormány képtelen volt végigvinni amit ő “egy szem európai parlamenti képviselőként végigharcolt", jól mutatja, hogy őket csak a politikai, illetve sok esetben az anyagi haszonszerzés motiválta.