Ujhelyi István: Orbánék és az RMDSZ vezetői szervezett választási csalást követnek el

A szocialista európai parlamenti képviselő szerint az RMDSZ Fidesz által finanszírozott alapítványain keresztül csal a határon túli levélszavazatokkal.
Kékes Viktória

2022. április 01. 13:06

Ujhelyi István: Orbánék és az RMDSZ vezetői szervezett választási csalást követnek el

Mindennek van határa, még a határon túli magyar nemzettársaink kihasználásának is. A csalás az csalás. - így kezdte sajtótájékoztatóját Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

 

Ujhelyi szerint tegnap bebizonyosodott, amit eddig is sejteni lehetett: a Fidesz évek óta azért szervez és pénzel határon túli szatellit-szervezeteket, hogy segítsenek a választási csalás lebonyolításában.

 

Az RMDSZ politikusaihoz szólva Ujhelyi azt mondta:

 

Tudnotok kell, hogy olyan választási csalásban vesztek részt, amely a nemzetet megosztja. Nem lennék a helyetekben, ha vasárnap után a választások eredményét az a több 10 000 elcsalt szavazat döntené el, amit ti szerveztetek meg Orbánnak és tettestársainak.

 

A szocialista politikus azt mondta, „ömlenek a jelzések” a határon túlról, amelyek Orbánék és az RMDSZ vezetői által elkövetett szervezett választásról számolnak be. Példaként egy Erdélyből kapott üzenetet olvasott fel. Eszerint az RMDSZ különböző, Fidesz által finanszírozott alapítványai és ezek emberei vezénylik le a választást Erdélyben. Arra biztatják a szavazókat, hogy ne adják fel postán a levélszavazatokat, hanem adják oda nekik. Sőt, ha kell, segítenek a kitöltésben is. Minden választási évben központi utasítás, hogy a Fidesznek hány százaléknak kell kijönnie.

 

A levélszavazatokat összegyűjtik az emberektől, majd kinyitják a borítékokat. Az ellenzéki szavazatokat kicserélik fideszesre. 

 

Így aztán sok felesleges boríték és szavazólap keletkezik, amiktől félreeső helyeken próbálnak megszabadulni. (Ezt láthattuk tegnap Marosvásárhelyen.)

 

Ujhelyi elmondása szerint olyan üzeneteket is kapnak, amelyek szerint elhunyt határon túli magyarok levélszavazatait is összegyűjtik és leadják. (Erről beszélt korábban Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter is.)

 

Konkrét példákra térve Ujhelyi felidézte Csibi Attila Zoltán, RMDSZ-es politikus márciusi Facebook posztját. Csibi ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy megérkeztek a szavazólapok, amelyek „kitöltésében és azok a konzulátusra juttatásában szívesen segítünk önöknek”.

 

Csibi Attila Zoltán a határon túli magyarok szavazataival pózol a Facebookon

A szocialista politikus bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesznek a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál és az Európai Ügyészségnél is, miután a választási csalásban résztvevő, illetve ahhoz asszisztáló alapítványok sok esetben uniós forrásból működtetik az intézményeiket. Ujhelyi reméli, hogy az RMDSZ és az „RMDSZ-es fiókszervezetek” egyszer és mindenkorra megértik, hogy nem lehet a magyar nemzetet ketté szakítani csak azért, hogy pénzért Orbán hatalmát szolgálják.

 

Az MSZP politikusa felhívta a figyelmet, hogy az elcsalt levélszavazatok ügye „vastagon” része lesz annak a jogállamisági eljárásnak, amely a Fidesz-kormány bűnei miatt indult és amelynek következménye az uniós források befagyasztása. Ujhelyi egyúttal jelezte, hogy itthon a Fidesz nem tud majd csalni, mert „minden szavazókörben ott leszünk és figyelünk”. Ezért arra hívta fel a nyilvánosságot, hogy minél többen vegyenek részt a választáson és támogassák a kormányváltó ellenzéki szövetséget.

 

Mi is beszámoltunk róla, hogy Marosvásárhelyen, egy építési hulladékkal teli területen már kitöltött – a felvételek alapján ellenzéki voksokat tartalmazó – és részben elégetett levélszavazatokat találtak tegnap. Ez egyértelműen választásti csalásra utal.