Ujhelyi István: Tizenkét éven keresztül arcoskodott és harcoskodott az orbáni rezsim, most térdre ereszkedve könyörögnek azért, ami nekünk jár

Bár közel a megállapodás az Európai Unióval, a magyar EP-képviselő arra figyelmeztet: az Orbán-kormány nem kap biankó csekket, vagyis a pénzeket csak akkor lehet majd lehívni, ha bizonyíthatóan teljesültek is a Brüsszel felé tett vállalások.
Kékes Viktória

2022. november 10. 09:57

Ujhelyi István: Tizenkét éven keresztül arcoskodott és harcoskodott az orbáni rezsim, most térdre ereszkedve könyörögnek azért, ami nekünk jár

„Hamarosan megszületnek a megállapodások az Európai Bizottsággal, ez pedig az európai értékek és érdekek, ezek mentén pedig a magyar társadalom egyértelmű győzelme és az Orbán-rendszer egyértelmű veresége” – így értékelte az uniós forrásokról szóló tárgyalások jelenlegi állását Ujhelyi István csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

A szociáldemokrata EP-képviselő szerint Brüsszel és a magyar kormány várhatóan a napokban aláírja a szükséges megállapodásokat. Ujhelyi ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az Orbán-kormány nem kap biankó csekket, vagyis a pénzeket csak akkor lehet majd lehívni, ha bizonyíthatóan teljesültek is a Brüsszel felé tett vállalások.

 

„Tizenkét éven keresztül arcoskodott és harcoskodott az orbáni rezsim, most azt tapasztaljuk, hogy térdre ereszkedve könyörögnek azért, ami nekünk jár, hogy hozzájussunk az európai együttműködésből és támogatás rendszeréből lehívható pénzekhez” – fogalmazott a magyar EP-képviselő.

 

Ujhelyi szerint tizenkét év elhibázott kormányzásának eredménye

  • a gyenge forint,
  • a vágtató infláció,
  • az elszabaduló árak és
  • a növekvő rezsiköltségek,

az üres kassza pedig ráébresztette a kormányt arra, hogy meg kell egyezzen a jogállamiság és a korrupciós kritikák kapcsán az európai közösséggel. 

 

A magyar EP-képviselő biztos abban, hogy a kormányzati propaganda győzelemként fogja ünnepelni az Unióval kötött megállapodásokat, holott valójában az a „mi győzelmünk lesz”, hiszen minden olyan jogállamisági kérdésben eredményt és módosítást ért el az Európai Bizottság, amellyel kapcsolatosan a mostani ellenzék már régóta kongatja a vészharangot.

 

„Tizenkét év után korábban nem is gondolt eredményeket értek el az uniós intézmények és az ellenzéki EP-képviselők, hiszen annak érdekében léptünk fel, hogy Magyarország hozzájusson a neki járó támogatásokhoz, de azokat ne Orbánék használják fel, hanem a magyar társadalom javát szolgálják” .

 

Ujhelyi példaként a pedagógus életpálya-modellt és a pedagógusok béremelését említette, amelyek nem szerepeltek a kormányzati programban, de az uniós nyomásnak is köszönhetően, az újraírt dokumentumban már helyet kaptak az erre vonatkozó vállalások.