Ujhelyi István: még több magyar fiatal kap idén ingyenes európai vonatbérletet

Az eredeti kvótához képest 215 vonatbérlettel több jut a magyar fiataloknak a DiscoverEU most lezárult pályázati fordulójában – jelentette be online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő, az európai program mentora.
Kékes Viktória

2022. május 25. 10:43

Ujhelyi István: még több magyar fiatal kap idén ingyenes európai vonatbérletet

Az MSZP politikusa elmondta, hogy a nemrég lezárult tavaszi fordulóban Magyarországon sokszoros volt a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségre, míg voltak olyan tagállamok, ahol nem jelentkezett elég fiatal a kvóta szerint kiosztható bérletekre. 

 

Ujhelyi közölte, hogy az Európai Bizottság illetékeseivel tárgyalva elérte: a fel nem használt jegyeket a túljelentkező tagállamok között osztják el, így Magyarországon is többen, összesen 958-an élhetnek a különleges lehetőséggel.


Ujhelyi elmondta, hogy Magyarországról eddig összesen több mint húszezren nyújtottak be pályázatokat, közülük több mint négyezren bérlethez is jutottak. Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón arra kérte a kormányt és az önkormányzatokat is, hogy támogassák a program minél szélesebb megvalósítását:

 

„Ez nem pártpolitikai kérdés. Bár én indítottam el ezt a mozgalmat és sokat küzdöttem a megvalósításáért, ebben a néppárti frakcióvezető Manfred Webernek és a korábbi uniós biztos Navracsics Tibornak is komoly szerepe volt.” 

 

A szocialista EP-képviselő szerint, ha a kormány támogatná a programot, akkor akár szállástámogatást vagy épp némi költőpénzt is adni lehetne a győztes magyar pályázóknak. 


A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet.