Ujhelyi István: kiadta az OLAF az Elios-ügy nyomozati aktáit

A szocialista európai parlamenti képviselő közösségi oldalán jelentette be, hogy végre pont kerül a hét éve húzódó botrányos ügy végére.
Kékes Viktória

2022. február 04. 14:29

Ujhelyi István: kiadta az OLAF az Elios-ügy nyomozati aktáit

Az Elios-ügyként elhíresült korrupciós botrány hét évvel ezelőtt, 2015-ben robbant ki. Ekkor a Direkt36 írt arról elsőként, hogy a Tiborcz István nevéhez köthető Elios Innovatív Energetikai Zrt. az eredetileg a települések közvilágításának korszerűsítésére elnyert uniós pénzből túl drágán, ráadásul rosszul végezte el a munkát. Az akkor még Lázár János irányítása alatt álló Hódmezővásárhelyen pl. 940 millió forintba került a „fejlesztés.”

 

Az ügy részleteit itt lehet meghallgatni mindössze egy percben:

 

 

A nyilvánvaló korrupciót az Európai Csalás Elleni Hivatala is megállapította, és 13 milliárd forintnyi uniós támogatás megvonását javasolta. (Ekkora Tiborcz meglepő módon megvált a cégen belüli érdekeltségeitől.) 

 

Az OLAF az ügy nyomozati aktáit a magyar kormány számára elérhetővé tette, a magyar hatóságok azonban bűncselekmény hiányában megszüntették az ügyben indult nyomozást. Orbán Viktor pedig inkább kivette a közvilágítás fejlesztést az uniós projektek közül, így a 13 milliárdos veszteséget mi, adófizetők nyeltük be.

 

Az OLAF ezidáig nem akarta kiadni az ügy aktáit – holott erre 2021 szeptemberében az uniós bíróság kötelezte – arra hivatkozva, hogy a jelentéseket kizárólag az érintett országok hatóságai számára kell kiadniuk, azok pedig maguk dönthetik el, hogy nyilvánosságra hozzák-e a dokumentumokat. Nem meglepő módon a magyar hatóságoknak eszük ágában sem volt ezt megtenni.

 

Most azonban változott a helyzet. Ujhelyi István közösségi oldalán jelentette be, hogy pont került az ügy végére, az OLAF kiadja az ügy nyomozati aktáit, amelyek így végre elérhetővé válnak a magyar nyilvánosság számára.