Ujhelyi István: Eljött az idő, hogy a Fidesz új kormányfőt jelöljön az ország élére!

A szocialista EP-képviselő szerint Orbán Viktorral a kormány élén már nem lehet megállapodni az unióval.
Kovács M. Norbert

2022. július 31. 14:10

Ujhelyi István: Eljött az idő, hogy a Fidesz új kormányfőt jelöljön az ország élére!

“Orbán Viktor tehertétellé vált. Az elmúlt időszak világosan és egyértelműen megmutatta, hogy a jelenlegi kormányfő képtelen békét teremteni és megállapodásra jutni az Európai Unióval. Több mint tizenöt hónapja nincs megállapodás a Magyarországnak járó, több mint hatezer-milliárd forintnyi helyreállítási forrásról, a jogállamisági eljárások élesedése miatt pedig valós veszélybe került a következő évek uniós költségvetéséből nekünk járó további tizenháromezer-milliárd forintnyi támogatás is”

 

– írja Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szokásos heti nyílt levelében.

 

A képviselő szerint az már biztosra vehető, hogy a Fidesz-kormány elmúlt évtizedes dúlása és Európa-ellenes harca miatt valamekkora összeget zárolni fog az unió, csak az a kérdés, hogy mekkorát és milyen hosszan. A kormány ezzel Ujhelyi szerint pontosan tisztában van, hiszen Brüsszel tételesen tájékoztatta erről a tárgyalások során, a Fidesz csak a magyar nyilvánosság előtt titkolja ezt az információt. 
 

“Egyetlen elveszített eurócent is súlyos veszteség Magyarország számára, különösen akkor, ha ennek oka tulajdonképpen egyetlen személy, illetve ennek a személynek a zsákutcába szorult politikája. Minden egyes Magyarországnak járó uniós támogatás azonnal megmenthető és lehívható lenne, ha a kormány végre megállapodásra jutna az Európai Unióval: megadná a szükséges garanciákat és vállalásokat, felhagyna az állami szintű korrupcióval és helyreállítaná az európai normák szerinti jogállamiságot”

 

– írja Ujhelyi István, aki szerint a Fidesz jelenlegi kormányfője, Orbán Viktor által az elmúlt évtizedben megvalósított vízió a pénzbőségre és a kreált ellenségekkel való riogatásra, illetve azok kirakati legyőzésére épült. 

 

“A covid-járvány, a klímaválság, az ezek mentén erősödő globális gazdasági krízis, majd a negatív hatásokat felerősítő orosz agresszió azonban kártyavárként roppantja össze a Fidesz felépítményét; sajnos vele együtt a magyar családok létbiztonságát is.” 
 

A szocialista EP-képviselő szerint tizenkét év kétharmados felhatalmazásának eredménye 

 

“egy megzsírosodott és tévesen elbizakodott, gőgös fideszes elit, valamint egy legyengített immunrendszerű ország, amely szinte védtelenül térdel le a globális válságok előtt.” 
 

Ujhelyi úgy látja, hogy ha Orbán Viktor képes lenne valódi fordulatot végrehajtani, valódi kompromisszumot kötni és békét teremteni maga körül, akkor enyhülnének az egész ország terhei. 

 

“De így, az autokratikus hatalom mámorának és pénzügyi spiráljának a fogságában továbbra is túszul tartja az országot, benne saját politikai közösségét is.” 
 

A szocialista EP-képviselő leszögezi: 

 

“A Fidesznek ideje belátnia, hogy Orbánnal egyszerűen nem fog menni. És ez már nem játék.”

 

Ujhelyi szerint bár sokan joggal vitatják a tavaszi választás tisztaságát, még az EBESZ jelentése is, az eredményét felesleges kétségbe vonni. Szerinte mivel a Fidesz adja a parlament többségét és a miniszterelnököt, ezért a Fidesz közösségének a feladata és felelőssége biztosítani a kormány, illetve a kormányfő mögötti többséget. 
 

Mint írja, 

 

“tudható és érezhető, hogy a Fideszben is egyre inkább tisztában vannak vele: Orbánnal elkerülhetetlen lesz a csattanás; nem állunk meg a falnál, hanem egyre biztosabban felkenődünk rá. Nemcsak a kormány, hanem mi magyarok is, mindannyian. Orbán kétségtelenül nagy zsugás, akinek a legtöbbször bejön a lapjárás, de most nem lehet a szerencséjében bízni; ha nem akarjuk, hogy az egész ország lássa súlyos és visszafordíthatatlan kárát a további hazárdjátéknak, akkor ideje csatárt cserélni. Van ilyen.” 
 

A focis hasonlatnál maradva a szocialista képviselő úgy folytatja: 

 

“A csapatkapitányt is le szokták hozni, ha elfáradt, vagy ha más felállásra van szükség, ha más kell legyen a játék.” 

 

Emlékeztet rá a levélben, hogy maga Orbán mondta, hogy nincs már neki olyan sok hátra a politikában, egészen pontosan úgy fogalmazott: „Én már ki vagyok fizetve. Minden nap, amit magas polcon töltök, az már csak ráadás.” 
 

Ujhelyi hozzá teszi, hogy ez a nyilatkozat több mint tíz éve hangzott el, vagyis szerinte Orbán “tisztességesen kapott már a ráadásból is.” 
 

Szerinte 

 

“biztosan van olyan személy a Fideszben – tudjuk, látjuk, hogy vannak erre régen készülők -–, aki képesnek érzi magát a feladatra, aki képes lehet békét teremteni Európával, aki legalább bizonyos kérdésekben valódi nemzeti egységre törekedne itthon és aki képes lehet átvezetni hazánkat a válságon.” 

 

“Orbán Viktor erre egyszerűen nem képes, mára egyértelműen tehertétellé vált” – írja a képviselő, aki szerint a Fidesz felelőssége, hogy meddig hagyja még az ország sorsát kockára tenni. 

 

“A kormánypártok szeretik hangoztatni, hogy a haza mindenekelőtt. Egyetértek. És nem csak plakátra felírva”

 

– zárja nyílt levelét Ujhelyi István.