Ujhelyi István büntetőfeljelentést tesz az EMMI közérdekű adatokkal való visszaélése miatt

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a Fidesz-kormány „sportot űz” abból, hogy sem újságírók, sem civil- és szakmai szervezetek, de még megválasztott képviselők számára sem biztosítja bizonyos közérdekű adatok megismerését. Az európai parlamenti képviselő szerint ebben az Emberi Erőforrások Minisztériuma az élen jár.
Kékes Viktória

2022. március 16. 10:43

Ujhelyi István büntetőfeljelentést tesz az EMMI közérdekű adatokkal való visszaélése miatt

Facebook oldalán jelentette be Ujhelyi István, hogy büntetőfeljelentést tesz az EMMI közérdekű adatokkal való visszaélése miatt. A szocialista politikus arra emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban számos kérdésben – elsősorban a járványkezeléssel összefüggő adatok, vagy épp szakmai programok kapcsán – fordult a kormányzathoz, de az esetek jelentős többségében az illetékes minisztériumok megtagadták a közérdekű adatok kiadását. 

 

Ujhelyi felidézte azt is, hogy idén januárban a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság már elmarasztalta az EMMI-t, amiért nem adta ki a covid-vakcinák beszerzésének körülményeivel kapcsolatos közérdekű adatokat. Hiába - a tárca ezt azóta sem tette meg. 

 

Ujhelyi hónapok óta próbálja kikérni az átoltottsági statisztikákat, a kormányzat azonban egyelőre még azt sem volt hajlandó egyértelműen elárulni, hogy ki a vonatkozó adatok kezelője. 

 

„Vérlázító, ahogyan a kormányzat és kiszolgáló személyzete viszonyul a közérdekhez és saját kötelességéhez.” - fogalmazott az MSZP politikusa.

 

Ujhelyi elmondta: azért döntött most a büntetőfeljelentés mellett, mert az EMMI már a Nemzeti Rákellenes Program megismerését is megtagadta a politikustól, mondván az „döntéselőkészítő dokumentum”.

 

Magyarázza meg nekem valaki, hogy a közegészségügyi bizottság tagjaként miért nem férhetek hozzá ezekhez az anyagokhoz?  - teszi fel a kérdést az MSZP politikusa.

 

Ujhelyi meggyőződése, hogy a kormány törvénytelenül jár el, amikor visszatartja ezeket az adatokat nem csak tőle, de a szakmai szervezetektől is. Annak ellenére, hogy a Háttér Társaság nemrég pert is nyert az EMMI-vel szemben a Fővárosi Törvényszéken, amely a kért egészségügyi programok (így a Nemzeti Rákellenes Program) kiadására kötelezte a tárcát, amely azonban ezidáig szintén nem történt meg.

 

„Ebből elég volt! Azt hiszik, hogy bármit megtehetnek. Ugyan csak néhány hétig maradnak már hatalomban, de meg kell mutassuk, hogy sem a mostani kormány, sem a következő kormány ezt nem teheti meg, mert visszaél a hatalmával, ha megtagadja a közérdekű adatok megismerését.”

 

Ujhelyi a fentiek ismeretében nem tud másra gondolni, mint hogy hazudtak a minisztériumban és nincs is kidolgozott rákellenes stratégia. 

 

Mindezek miatt az MSZP európai parlamenti képviselője büntetőfeljelentést tesz közérdekű adatokkal való visszaélés miatt.