Ujhelyi István: a valódi költségcsökkentést csak az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével lehet biztosítani

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot, egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában. Ujhelyi István szerint ez a fentartható rezsicsökkentés.
Vass Imre

2022. május 18. 18:05

Ujhelyi István: a valódi költségcsökkentést csak az
energiafelhasználás hatékonyságának növelésével lehet biztosítani

A brüsszeli testület közleményében kiemelte, sürgősen át kell alakítani az európai energiaellátás rendszerét, és véget kell vetni az Európai Unió függőségének az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, ezek ugyanis - mint írták - gazdasági és politikai fegyverként használhatók.

 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelő biztosa a javaslat bemutatásakor azt mondta: az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének és a számlák csökkentésének. Az energiafogyasztást érintő magatartás megváltoztatása akár 5 százalékkal csökkentheti az európai gáz- és olajkeresletet. Elmondta, az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, illetve a bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az energiamegtakarítás növelése érdekében támogassák az energiahatékony fűtési rendszerek kiépítését, az épületszigetelést, valamint alkalmazzanak kedvezményes áfakulcsokat a fűtőkészülékek és a kapcsolódó termékek esetében.

 

A megújuló energia használatának bővítésaaz iparban, a köz- és magánépületekben és a közlekedésben felgyorsítja Európa energiafüggetlenségét, lendületet ad a zöld átállásnak, és idővel csökkenti az árakat - közölte. 

 

Az Európai Bizottság ezért 40 százalékról 45 százalékra emelné az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket.

 

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője közleményében fontos előrelépésnek nevezte az Európai Bizottság javaslatcsomagját.

 

„Itt az idő - az orosz energiafüggőség szükséges megszüntetése miatt különösen -, hogy jelentős uniós forrásokat fordítsunk kizárólag és célzottan a lakossági energiafelhasználás fenntarthatóságára” - jelentette ki.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy „a Fidesz által bevezetett és működtetett rezsicsökkentés átmeneti könnyítést jelent a lakosság számára, annak terheit azonban az államnak továbbra is fizetnie kell”. Véleménye szerint valódi költségcsökkentést csak az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével lehet biztosítani. „Örök rezsicsökkentést” csak akkor lehet elérni, ha minden lakó-, majd gazdasági és egyéb ingatlan is korszerűsödik. Hosszú évekre és sok ezer milliárd forint befektetésre van ehhez szükség, de a következő négy évben Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból, például a helyreállítási alapból az első ütemek máris megvalósíthatók - foglalt állást Ujhelyi István.

Címlapon

mutasd mind