Ujhelyi István: A választásokon győztes ellenzék visszalép a közös uniós vakcinabeszerzésbe

Szeged EP-képviselője szerint ezt a lépést igazából már az Orbán-kormánynak is meg kellene tennie, sőt, már régen újra csatlakozni kellett volna a folyamathoz.
Garai Szakács László

2021. november 23. 15:00

Ujhelyi István: A választásokon
győztes ellenzék visszalép a közös uniós vakcinabeszerzésbe

Ujhelyi István, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának magyar tagja emlékeztetett, hogy még idén májusban született meg a közös, uniós vakcinabeszerzés harmadik keretszerződése, amelynek értelmében mintegy 1 milliárd 800 millió adag oltóanyagot rendeltek meg a Pfizer gyártójától: 900 millió adagot azonnali leszállítással, további 900 milliót pedig opciós joggal. Szeged EP-képviselője érthetetlennek nevezte a magyar kormány döntését, amely során azt jelezték: Magyarország ebből a közös közbeszerzésből már nem kér. Ujhelyi emlékeztetett, hogy a hivatkozott megállapodás alapján hazánk 19,5 millió lekötött és 19,5 millió opcionális adag Pfizer-vakcinát kaphatna ebből a keretből, ha kérné, de valamilyen okból inkább lemond róla.

 

 

Szerinte a Fidesz-kormány ezzel a lépéssel a magyarok egészségének biztonságát és a járvány kezelését is egyaránt nehezíti.

 

„Már az is megütközést keltett, amikor egyedüli uniós tagállamként a közös közbeszerzésen túl kétmillió magyar embert keleti vakcinákkal oltottak be. Általános vélekedés, nekem pedig személyes meggyőződésem, hogy nem az egészségünk védelme, nem a mi biztonságunk volt a kormány mozgatórugója, hanem a fideszes körök nyerészkedése.”

 

Ezt Ujhelyi annak kapcsán jelentette ki, hogy a Sinopharmot rendkívül drágám, ráadásul egy, kormányzati szereplőkkel összefüggésbe hozható és busás jutalékot bezsebelő közvetítőcégen keresztül hozták be az országba.

Beszélt arról is, hogy a Debrecenbe tervezett Nemzeti Oltóanyaggyárban a hírek szerint egyelőre csak uniós engedéllyel nem rendelkező keleti vakcinákat fognak gyártani. – A Nemzeti Oltóanyaggyár egy fideszes buli, de a mi életünk nem az! – mondta Ujhelyi István.

 

Magyarországon eddig több mint hétmillió adag Pfizert adtak be, a felmérések szerint ebben a vakcinában bíznak meg leginkább a magyarok. Kérdés, hogy ha a járványhelyzet alakulása miatt szükség lesz negyedik, vagy akár ötödik oltásra is, a fiatalok és gyermekek esetében pedig egyelőre kizárólag a Pfizer alkalmazható, akkor miért nem kér a kormány a közös uniós közbeszerzésben lehívható vakcinákból.

 

Ezzel kapcsolatosan Ujhelyi István: írásban fordult az illetékes tárcákhoz, de egyelőre nem kapott választ.