Ujhelyi István a Szeged Televízióban: Az Orbán-kormány eddig a füle botját sem mozdította az Unióban a keleti vakcinával oltott magyarokért

Fogadja el az unió a keleti vakcinával oltottaknál a 3. oltást is elegendőnek ahhoz, hogy valaki karanténkötelezettség nélkül léphessen be bármelyik országba. Ezért lobbizik Ujhelyi István, az MSZP szegedi európai parlamenti képviselője.

2021. szeptember 23. 14:07

Ujhelyi István a Szeged Televízióban: Az Orbán-kormány eddig a füle botját sem mozdította az Unióban a keleti vakcinával oltott magyarokért

Hónapok óta lobbizik Brüsszelben Ujhelyi István azért, hogy fogadják el az egységes európai covid-igazolvány részeként azoknak a magyaroknak – az uniós engedéllyel rendelkező – harmadik oltásait, akiket eredetileg keleti, vagyis uniós engedéllyel nem bíró vakcinákkal oltottak be.

A jelenlegi rendszerben ugyanis az orosz és a kínai oltóanyagokat nem ismerik el automatikusan, így akik munka, tanulás vagy pihenés miatt külföldre akarnak utazni és olyan országba tartanak, amivel a magyar kormány nem kötött külön megállapodást, abban az esetben érvényes uniós igazolvány nélkül leginkább csak karantén-kötelezettség vagy költséges tesztek elvégeztetésével léphetik át a határt.

Ujhelyi István a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, miután hónapok óta tartó kemény munkával pozitív visszajelzést tudott kicsikarni Ursula von der Leyenből, az Európai Bizottság elnökéből, most talán úgy néz ki, hogy a magyar kormány is hajlandó tenni valamit 2 millió magyar emberért. Beszélt Szijjártó Péterrel, és megkérte, tegyék félre politikai és ideológiai nézeteltéréseiket annak érdekében, hogy segíthessenek a magyarokon.

Az EP-képviselő a Szeged Televíziónak elmondta: a járvány miatt felállított brüsszeli Egészségbiztonsági Bizottság tagjai a nemzeti kormányok képviselői is, de a magyar fél eddig nem kérte, hogy foglalkozzanak a problémával.

„Számomra is megdöbbentő volt, hogy a magyar Egészségügyi Minisztérium képviselőinek eddig nem jutott eszébe bevinni témaként oda az ügyet, pedig hetente, kéthetente üléseznek”

– mondta Ujhelyi, hozzátéve, az ügy csak Magyarországot érinti, mert csak az Orbán-kormány oltott olyan vakcinákkal, amiket az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezett.

Ujhelyi István szerint egyértelmű, hogy a kínai vakcina sok esetben hatástalan volta miatt engedélyezték Orbánék a harmadik oltást, így próbálnak javítani valamit a helyzeten. „Akiket harmadikra európai engedéllyel bíró vakcinával oltanak, azoknak most tudunk találni egy kiskaput az európai jogszabályokon”

– tette hozzá az EP-képviselő.

Szerinte látszólagos eredmény az, ha hatástalan vakcinával oltanak, sőt veszélyes is, mivel sok százezer olyan honfitársunk van, aki nem tud arról, hogy továbbra is veszélyben van a Sinopharm-vakcina miatt, mert nem alakult ki védelem a testében.

„A kormány kommunikációs hatalmi játékból csak a versenyt akarta megnyerni, csak éppen úgy, hogy hatástalan volt a vakcinák egy része” – mondta Ujhelyi, aki úgy véli, ez óriási hiba volt, miközben jelenleg is 3 és fél millió Pfizer-vakcina áll a kormány raktáraiban, de közben az átoltottságban Európában az utolsó harmadban vagyunk az országok között.

Ujhelyi Istvánnal a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett:

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)