Ujhelyi István: A kormány foglalkozzon a keleti vakcinával oltottak problémájával!

A kormány végre foglalkozzon annak a kétmillió magyar embernek a nehéz helyzetével, akit európai engedéllyel nem rendelkező vakcinákkal oltottak be – közölte az MSZP európai parlamenti képviselője kedden Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.
Vass Imre

2021. november 16. 20:27

Ujhelyi István: A kormány
foglalkozzon a keleti vakcinával oltottak problémájával!

Ujhelyi István szerint a Szputnyik és a Sinopharm-vakcinával oltott magyarok utazási lehetősége a legkorlátozottabb az Európai Unió területén.

 

Felidézte, hogy az uniós Covid-igazolványról szóló jogszabályba bekerült egy olyan passzus, amely lehetővé teszi, hogy a magyar kormány kétoldalú tárgyalásokon elfogadtassa más tagállamokkal a keleti vakcinákat.

 

 

Hozzátette: az igazolvány működése, július óta a magyar kormánynak csak hét uniós tagállammal sikerült megállapodnia arról, hogy a keleti vakcinával oltottak is beléphetnek és szabadon mozoghatnak a területükön. Ez mindent elmond a kormány alkalmatlanságáról.

 

Ujhelyi István elmondta, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban elfogadta azt a javaslatát, hogy az EU egyik intézménye, az Európai Egészségbiztonsági Bizottság elé kerüljön a kérdés, vagyis hogy a nem európai engedélyezésű vakcinával oltott magyarok is szabadon utazhassanak az EU-ban.

 

Az erről szóló javaslatot a magyar kormánynak csak be kellene vinnie a testület elé – jegyezte meg, hozzátéve: információ szerint a kabinet fel se vetette a kérdést az Európai Bizottságnál.

 

Az ellenzéki politikus a többi között azt tudakolta: mivel magyarázza a külügyi tárca, hogy képtelen volt a magyar emberek élete szempontjából kulcsfontosságú országokkal megállapodni? Nevezze meg a magyar kormány, szerinte Brüsszel mely tagállamokra gyakorol nyomást, hogy ne fogadják el a keleti vakcinákat.

 

Arról is beszélt, hogy információ szerint több magyar állami vezető is felvette már a negyedik oltását, hogy meglegyen a két uniós engedéllyel rendelkező vakcinája. Igaz-e, hogy állami vezetők felvehették a negyedik oltást?

 

(MTI)