Újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra: rengeteg Sinopharm és Szputnyik, elég sok Pfizer, és egy kevés AstraZeneca is jött

De a héten jön még Moderna és Janssen is, plusz még több AstraZeneca és Sinopharm. Lassan tényleg jó sok vakcinánk lesz, pedig hol van még a vége!

2021. április 27. 18:51

Újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra: rengeteg Sinopharm és Szputnyik, elég sok Pfizer, és egy kevés AstraZeneca is jött

Még szombaton 600 ezer adag Sinopharm-, most kedden 480 ezer adag Szputnyik, 355 ezer adag Pfizer-BioNTech- és 19 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagokkal a regisztráltak első és második körös oltását folytatják – közölte a koronavirus.gov.hu kormányzeti oldal kedden. A közlemény szerint a héten Moderna-, Janssen- és újabb AstraZeneca-, valamint Sinopharm-szállítmány is várható.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást. A magyar lakosság 37 százaléka már kapott oltást, szemben a 21 százalékos uniós átlaggal, Magyarország így továbbra is második az uniós oltási ranglistán – írják a kormány oldalán.

Szerintük az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is érzékelhető:

„a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk.”

Eddig 4,5 millióan regisztráltak oltásra és a regisztráltak 73 százaléka már meg is kapta az oltást. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak pedig interneten is tudnak időpontot foglalni ezen az oldalon. 

A tájékoztató oldal szerint Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, aminek eddig a 15 százaléka érkezett meg négy gyártótól, a Pfizer-BioNTech-től, Modernától, AstraZenecától és a Janssentől. A legtöbb vakcinát, 2,5 millió adagot a Pfizer szállította. Eddig egy Janssen-szállítmány érkezett, és ezen a héten várható a második, de ezt a vakcinát egyelőre nem alkalmazzák, mert még hatósági vizsgálat alatt áll.

Az oldalon azt is írják, hogy miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsításáért Magyarország 7 millió adag orosz és a kínai vakcinát is vásárolt, ennek a fele már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából már 1,8 millió adagot, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm-vakcinából pedig már 1,7 millió adagot kapott meg Magyarország.

A kormányzati oldalon az is olvasható, hogy a kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket, és a kormány pedig arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A közlemény szerint „a baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban,” minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét pedig már felhasználták első és második oltásokra.

Az a vakcina, ami már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll, és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra – írták.

A honlapon közzétett táblázat szerint Magyarország 23 millió 920 ezer 603 adag vakcinát vár az uniós beszerzésből: a Pfizertől 10 millió 874 ezer 511, a Modernától 1 millió 723 ezer 610, az AstraZenecától 6 millió 513 ezer 460, a Janssentől 4 millió 309 ezer 22, a CureVactól 500 ezer adagot. Ebből eddig 3 millió 663 ezer 745 dózis érkezett meg négy gyártótól: a Pfizer-BioNTechtől 2 millió 563 ezer 845, a Modernától 284 ezer 400, az AstraZenecától 786 ezer 700, a Janssentől 28 ezer 800 adag.