Újabb támogatást kaptak a várostól a nyugdíjasok

Az önkormányzat évek óta 15 millió forinttal támogatja az idősügyi szervezeteket, hogy különböző programokat szervezhessenek. A városházán csütörtök délelőtt vehették át a klubok vezetői a támogatásról szóló okleveleket.

Májusban 10, csütörtökön délelőtt pedig összesen több mint 5 millió forintról szóló támogatási szerződéseket vehettek át a városházán azok a szervezetek, amelyek most is pályáztak.

Az év első felében már több mint ötven szervezet jutott támogatáshoz, amit programok szervezésére, a szabadidő hasznos eltöltésére fordíthattak. Most összesen 36 nyugdíjas klub pályázott sikerrel.

– A magyar városok közül Szeged adja a legtöbb támogatást az itt élő nyugdíjasoknak – mondta el bevezetőjében Boros Gyula idősügyi referens.

Novkov Veszelinka, a Humán Közszolgálati Iroda vezetője elmondta, míg májusban egy bővebb kör pályázhatott, most csak olyan szervezetek, amiknek az alapító okiratában szerepel a nyugdíjasok érdekképviselete.

Az irodavezető szerint a szegedi nyugdíjasok nagyon aktívak, szívesen és jól pályáznak, és a kapott pénz felhasználásával is időben, rendben elszámolnak.

Solymos László alpolgármester köszöntőjében a többi között arról beszélt, hogy egy fejlődő, gyarapodó város akkor élettel teli, ha odafigyel az itt élő közösségekre. Az önkormányzat 15 évvel ezelőtt hozta létre az Idősügyi Tanácsot, mert fontosnak tartja az itt élő nyugdíjasok, szépkorúak véleményét. Akkor 17 nyugdíjas szervezetet évi 3 millió forinttal támogatott a város, ma 70 klubot 15 millióval.

– A városvezetésnek fontos, hogy az itt élő idősek ne magányosan, hanem közösségekben éljék mindennapjaikat, hogy közösen kiránduljanak, ünnepeljenek, hogy boldogan teljenek a napjaik – mondta végül az alpolgármester, majd a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnökével, Joób Mártonnal közösen kiosztották a támogatásról szóló okleveleket.

Hogy ki, mire használja majd fel a támogatást?

– Mi rendszeresen pályázunk és nyerünk. Az elmúlt félévi támogatást többek között fotókiállításokra, bemutatókra költöttük. Többek között a Hangoskönyvtárban és a Senior Centerben mutatkozhattak be nyugdíjas fotósaink alkotásaikkal, de elvittük a képeinket Tápéra, és volt kiállításunk a Francia utcai és az Odessza városrészi fiókkönyvtárban is – mondta el Szabó Edit, a Nap-Fény Senior Nyugdíjas Fotókör vezetője, aki hozzá tette, a most elnyert 170 ezer forintot kirándulásokra költik, és persze közben fotózni is fognak. – Egynapos programokat terveztük. Mezőhegyesre, Villányba és Szarvasra szeretnénk eljutni, és persze megörökíteni a kirándulást.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Támogatott szervezetek és a támogatások összege (ezer forintban):

Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesülete (200), Ezüst Évek (150), Harangláb Nyugdíjas Klub (150), Nap-Fény Senior Fotókör (170), Holdfény Nyugdíjas Egyesület (130), „Legyél a Barátom” Nyugdíjas Klub (150), Rókusi Nyugdíjas Klub (170), Makkosházi Nyugdíjas Egyesület (190), Ezüsthajúak Nyugdíjas Egyesülete (100), Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyugdíjasai (90), Kereskedelmi Alkalmazottak Nyugdíjas Klubja (160), Bécsi Körúti Nyugdíjas Klub (180), Szegedi Hóvirág Nyugdíjas Népdalkör (130), Szegedi Alsóvárosi Kórus Nyugdíjasok Egyesülete (150), Szeged Megyei Jogú Város Nyugdíjas Egyesülete (200), Petőfitelepi Szépkorúak (200), Szőregi Nyugdíjas Egyesület (140), Fénysugár Medicina Egyesület (100), VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára (100), Szenior Fitness Egyesület (150), Tápai Nyárutó Nyugdíjas Egyesület  (150), Nyugalmazott Igazgatók Egyesülete (100), Rendőrségi Nyugdíjasok Egyesülete (120), Pedagógus Fáklya Természetbarát Közhasznú Egyesület (110), Felsővárosi Virágzó Nefelejcs Nyugdíjas Klub (120), Életet az Éveknek Nyugdíjas Klubok Egyesülete (150), Nyugdíjas Vidám Házasok (200),  Mozgáskorlátozott Nyugdíjasok Egyesülete (130), Kecskési Nyugdíjas Egyesület (130), Óvodák Nyugdíjas Egyesülete (120), Nyugdíjas Egérpadtársak (90), Senior Atléták Klubja (100), Szegedi Nyugdíjasok Egyesülete (120), Bajtársi Klub (200), Dankó Pista Nótakórus Nyugdíjas Egyesület (150), Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete (100).

Tovább olvasom