Újabb támadásokat indítottak az oroszok, újabb katonai segítség Ukrajnának

Vass Imre

2022. május 07. 10:02

Újabb támadásokat indítottak az oroszok, újabb katonai segítség Ukrajnának

Az orosz erők újból fokozták támadásaikat Zaporizzsja megye ellen

Az orosz hadsereg ismét fokozta légi és tüzérségi támadásait az Ukrajna keleti részében lévő Zaporizzsja megye ellen - közölte pénteken a helyi katonai adminisztráció.

 

A közlemény szerint az utóbbi időben az orosz erők leálltak a régió elleni támadásokkal, viszont péntek délelőtt heves légi és tüzérségi csapásokat mértek Hujlajpole és Orohiv településekre.

 

Közben egy Ukrajnában szolgáló fehérorosz önkéntes zászlóalj közölte, hogy az orosz csapatok által körülzárt mariupoli Azovsztal üzemben legalább öt tagja is harcol ukrán oldalon. A Kasztusz Kalinovszkij 19. századi forradalmár nevét viselő zászlóalj márciusban alakult, tagjai fehérorosz katonák és Ukrajnába emigrált fehérorosz állampolgárok, akik javarészt az Aljakszandr Lukasenka újbóli elnöki beiktatása elleni 2020-as minszki tüntetésekben vettek részt.

 

Aggódva figyeli a világ, mit jelent majd be Vlagyimir Putyin május 9-én

Az oroszok eddig nem arattak nagy katonai sikert Ukrajnában, és nem tudni, hogy az elnök részgyőzelmet hirdet-e majd, vagy pedig teljes mozgósítást rendel el. Egyesek szerint az utóbbira utalhat az, hogy márciusban több mint 130 ezer újoncot soroztak be, azóta pedig megkezdték az élelmiszerkészletek felmérését. 

 

Orosz egységek és az általuk támogatott szakadárok támadják a mariupoli Azovsztal acélművet, amely alatt bunkerekben ukrán katonák mellett mintegy 200 civil lehet még. Egy krími tatár mentős a török elnök közbenjárását kérte az evakuáláshoz.

 

„Nem tudom, hány napja tart a háború, de emberek halnak meg, vagy mert megsebesültek, vagy mert nem kapnak élelmet vagy gyógyszert. Szörnyűek itt a körülmények. Azt sem tudom, hogy én megérem-e a holnapot” – mondta a mentős.

 

A város elfoglalásával az oroszok akadályozni akarják az ukrán exportot, illetve szárazföldi folyosót akarnak nyitni a nyolc éve annektált Krím-félszigethez. 

 

Zelenszkij és az ikonikus dzseki

 

40 millió forintot adtak Zelenszkij ikonikus dzsekijéért egy londoni árverésen

Volodimir Zelenszkij khaki színű dzsekije 90 000 fontért, azaz úgy 40 millió forintért kelt el egy Ukrajna számára rendezett adománygyűjtő árverésen Londonban, a Tate Modernben - írja a Telegraph.

 

Az aukciót vezető brit miniszterelnök, Boris Johnson az árverés kezdete előtt azt mondta, jó lenne, ha az jóval a kikiáltási ár, azaz 50 ezer font feletti összegért kelne el. Végül majdnem kétszer ennyiért vitték el.

 

Zelenszkij videókapcsolaton keresztül jelentkezett be a Brave Ukraine elnevezésű rendezvényen a licitálás előtt, dicsérte az Egyesült Királyságot és a „bátor Boriszt”, aki meglátogatta őt Kijevben.

 

Megint lőtték Odesszát, újabb szabadulás az acélműből

Az ukrán vezérkari főnökség azt jelentette, hogy péntek késő este két rakétatámadás is érte Odessza körzetét. Egyelőre nem tudnak áldozatokról. Az oroszok folytatják a déli megye és a város kritikus infrastruktúrái elleni támadásaikat. A hatóságok az egész megyében kijárási tilalmat rendeltek el május 9-re.

 

Az UNN ukrán hírügynökség szerint az elmúlt 24 órában 22 darab orosz pilótanélküli repülőt semmisítettek meg. Azt is közölték, hogy Harkiv megyében több településen az oroszok hidakat és járműveket robbantottak fel, hogy megakadályozzák a készülő ukrán ellentámadásokat.

 

Közben civil lakosok hagyták el több csoportban a mariupoli Azovsztal acélmű épületét - közölték péntek este orosz hírügynökségek.A TASZSZ hírügynökség szerint 51 személyt sikerült kimenekíteni. Az evakuáltak között, akik több autóbusszal hagyták el az üzem területét, több gyerek is volt.

 

 

150 millió dolláros katonai segélycsomagot küld Joe Biden Ukrajnába

150 millió dollár, átszámítva 54 milliárd forint értékben küld segélyszállítmányt az Egyesült Államok Ukrajnába, jelentette be Joe Biden magyar idő szerint péntek este. Ez lesz az USA kilencedik közvetlen csomagja, amelyet Ukrajnába küld, ezúttal tüzérségi lőszerek, radarrendszerek és egyéb hadászati eszközöket és alkatrészek érkeznek Amerikából. A támogatás abból a még megmaradt 250 millió dolláros forrásból jön, amely engedélyezi az elnöknek, hogy kongresszusi beleegyezés nélkül szállíttasson Ukrajnába az amerikai hadsereg többletkészleteiből.

 

Az elnök pénteki beszédében kiemelte: csak akkor győzhet Ukrajna, ha folyamatos a fegyverellátása az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől. Ezzel közvetetten utalt arra a pótköltségvetési kérelemre, amelyet múlt héten nyújtott be a Kongresszusnak: ebben 33 milliárd dollárt kért a döntéshozóktól, valamint hatáskört az orosz oligarchák vagyonának lefoglalására.

 

Egy 14 éves fiú Ukrajna új hőse: a saját élete árán mentette meg idős szomszédait

Vjacseszlav Jalisov egy orosz légicsapás következtében halt meg, miközben körbefutott a környéken, hogy a közelgő támadásra figyelmeztesse idős szomszédait.

 

Vjacseszlav Jalisov a telefonján lévő alkalmazáson keresztül kapta az értesítést az Odessza elleni közelgő támadásról. A fiú első ösztöne nem az volt, hogy ömagát mentse; inkább körbefutott a környéken, ahol sok idős ember él, akiknek nincs okostelefonjuk.

 

A 14 éves fiú figyelmeztetésének hála, a segítségre szoruló idős emberek biztonságos helyre tudtak menekülni, így ők túlélték a támadást. Vjacseszlav Jalisovot azonban hazafelé futva eltalálta egy lezuhanó törmelék, miután két rakéta is becsapódott a közeli templomtetőbe – írja a Mirror.

 

A fiú a helyszínen életét vesztette. Édesapja, Jevhen, aki az ukrán légierő tagja, a közösségi médiában „Ukrajna hősének” nevezte gyermekét.